Foto: Galerija U10

Na konkurs za izlaganje u galeriji U10 za 2021. godinu, koji je upravo završen, stiglo je 156 prijava, od kojih je odabrano devet samostalnih ili grupnih projekata, saopšteno je iz te beogradske galerije.

Prijave na konkurs trajale su od 11. septembra do 15. oktobra, a osim devet izložbi, komisija je odabrala i tri kratkotrajna događaja u galeriji.

Tim U10, koji čine Lidija Delić, Nina Ivanović, Sanda Kalebić, Sava Knežević, Iva Kuzmanović, Nemanja Nikolić i Marija Šević, izabrao je projekte: Iva Pešić, samostalna izložba „The Breath of Life or Common Honey! Blow all the Candles at Once!“, a solo će nastupiti sa izložbom i Milica Popović – „Iz dubine šume“.

Od samostalnih izlaganja na spisku odabranih su i drugi radovi autora kao što su Ivana Kucina – „Kosmički narativi“ i Damir Sobota – „Palindrom“, Bedel Clément – „On the other side of the Sea“.

Od grupnih izložbi svoj umetnički prostor će dobiti: Miodrag Ninić – „NEXT Balkan, Belgrade 2021, Bulgarian young and emerging contemporary artists“, Kolektiv Ljubavnice – izložba „Sedma“ (Hrvoslava Brkušić, Tamara Bilankov, Ana Vuzdarić, Ivana Pipal, Luana Lojić, Stella Leboš).

Takođe na spisku laureata, odnosno srećnika koji će dobiti svoj izložbeni prostor, u grupnim izložbama, nalazi se Milan Bosnić (kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, umetnice: Katarina Allfa, Nora Mesaroš, Lena Milovanović, Saša Tatić, Đejmi Hadrović) – projekat „Skok i zaron II“.

Uz njih, deveti dobitnik je ponovo grupna izložba – Oda Haugerund, Ljubomir Popović, Kristina Tica, Marija Stanković, Nils Andreašen, Maitane Midby, Timna Tomiša, pripremili su „Entanglements“.

Kratkotrajni događaji su takođe odabrani za U10 – Rastko Novaković, Višeslav Radenković, izložba „Pejzaži sa nečistom savešću“, Marija Marković, Andres Villarreal, izložba „A Guide to Breathing“ i Jasmina Šarić, Marina Batinić, Kristina Tešija (platforma „Culture Hub Croatia“), prezentacija projekta „Praznine – Umjetnost u drugom prostoru“.

Nezavisno od rezultata konkursa, u izlagačkoj 2021. godini, u Umetničkom prostoru U10 će se održati i samostalne izložbe umetnika: Luka Tripković, Sandra Lakićević, Tadej Vaukman i Kventin German, dok je projekat „Masterpieces III“ grupna izložba studenata master studija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Ostali događaji na adresi U10 – Kosovke devojke 3, biće najavljivani tokom godine, saopšteno je iz ovog umetničkog prostora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar