Foto: Promo/AJB DOC Film Festival

Treći AJB DOC film festival biće održan od 11. do 15. septembra u prilagođenom formatu, biće prikazano 18 dokumentarnih ostvarenja, a publika će moći da ih besplatno pogleda na festivalskom sajtu, naveli su organizatori.

Brojni svetski i regionalni festivali odloženi su zbog pandemije koronavirusa, a neki su se prilagodili novim uslovima, pa su programe prebacili u virtuelni prostor. AJB DOC (Al Jazeera Balkans), kao jedan od njih, omogućio je publici da sve dokumentarce gleda besplatno na festivalskom sajtu, bez potrebe za registracijom.

– Nakon dva uspješna izdanja AJB DOC film festivala, smatrali smo da je esencijalno održati kontinuitet te smo se prilagodili novim uvjetima prvenstveno zbog autora, ali i publike, koji su i razlog upuštanja u sami projekat organizacije dokumentarnog festivala ovdje u Sarajevu – rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans.

Organizatori festivala naveli su da su, uprkos izazovnim uslovima rada, da su zadovoljni brojem i kvalitetom prijavljenih filmova. Za programe u tri selekcije odabrano je 18 dokumentarnih filmova. U takmičarskoj selekciji biće prikazano 10 filmova, pet u programu „AJB prikazuje“, a još tri u „Last Minute Cinema“.

– Od blizu 300 prijavljenih filmova za takmičarsku selekciju odabrano je 10 vrhunskih dokumentaraca prilagođenih televizijskom emitovanju. Važno je istaći da iz godine u godinu raste broj regionalnih filmova, koji svojim kvalitetom ne odudaraju od evropskih produkcija znatno većih budžeta. Ponosni smo na činjenicu da ćemo na Trećem AJB DOC-u od 18 odabranih filmova prikazati sedam regionalnih djela – kazao je selektor Đani Hasečić.

Program festivala Foto: Promo/AJB DOC Film Festival

Šest od 18 filmova koje će publika moći da pogleda će na festivalu AJB DOC doživeti svetsku premijeru, osam će biti prvi put prikazani u regionu, a četiri u Bosni i Hercegovini.

– Održaćemo kontinuitet festivala i uprkos otežavajućim okolnostima doći do publike i autora, svjetskih ali i regionalnih produkcija. Ove godine bavit ćemo se temama o kojima se šuti i o kojima je nepopularno govoriti, od kojih se glava okreće na drugu stranu, ali se mora o njima pričati zbog budućih naraštaja. Bavit ćemo se i temama iz prošlosti koje su važne za danas i sutra, ali i onima od kojih srce zakuca jače, pokrene se osmijeh i probudi ponos – ističe Edhem Fočo, direktor festivala.

Tročlani međunarodni žiri odlučivaće o najboljem od 10 filmova iz konkurencije za priznanje „AJB DOC Main Award“ i najbolje ostvarenju iz selekcije „AJB prikazuje“, a svi takmičarski filmovi u konkurenciji su i za nagradu programskog žirija „AJB Program Award“, saopštili su organizatori i dodali da zbog toga što će festival biti održan bez fizičkog prisustva gledalaca nagrada publike ove godine neće biti dodeljena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar