Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks od 3. do 10. septembra na sedam lokacija u Beogradu biće prikazano 135 dokumentaraca iz sveta, a većina ostvarenja iz zvaničnog programa biće dostupna za gledanje onlajn na platformi “Cinesquare” tokom festivala, najavili su danas organizatori.

– Ove godine prvi put smo obezbedili festivalski onlajn servis za prodaju ulaznica za sve projekcije, a prvi put imamo i digitalni festival koji smo implementirali u saradnji sa Cinesquare VoD platformom, što znači da festival po prvi put mogu da prate ljudi iz cele Srbije. Na sajtu festivala biće dostupno oko 30 razgovora sa rediteljima koje smo snimili unapred. Prezentacija VR selekcije je ove godine zamišljena ambicioznije, te je reč o tehnički kompleksnijoj postavci. Takođe, Beldocs industry program se ove godine skoro u potpunosti održava onlajn: treninzi za razvoj projekata, pičinzi, paneli, masterklasovi, predavanja, „jedan na jedan“ sastanci, Beldocs market videoteka – rekla je Mara Prohaska Marković, nova direktorka Beldoksa.

Mara Prohaska Marković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mara Prohaska Marković je na tom mestu zamenila Dragana Vušurevića, osnivača festivala.

Ceremonije svečanog otvaranja, zatvaranja i dodele nagrada biće održane u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, a u toku osam festivalskih dana, biće prikazano više od od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Festival će 3. septembra biti otvoren filmom „Govori da bih te video“ Marije Stojnić.

– Film „Govori da bih te video“ je sinestetično putovanje kroz zvučne krajolike Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivm stvaraocima i slušaocima. Kroz audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i stvaralaštva. Ovaj čuvar intergeneracijskog sećanja, koji skuplja fragmente našeg iskustva kroz vreme, čini da se osećamo manje usamljeno i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe. Nakon višemesečne pauze u bioskopskom životu filma, projekcija pred beogradskom publikom biće prva na kojoj će autorska ekipa sa publikom podeliti iskustvo zajedničkog gledanja
filma – rekla je Marija Stojnić.

Danas je predstavljen i program „I kao integritet“, na kom će, kako je rečeno, biti prikazano pet najnovijih dokumentarnih filmova inspirisanih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar