Foto:EPA-EFE/JASON SZENES; COURTESY CHRISTIE'S

Dva portreta Pabla Pikasa, uključujući onaj koji je bio u vlasništvu Šona Konerija, biće na aukciji u Hong Kongu ovog proleća. Prema istraživanjima, potražnja za španskim modernistom nastavlja da vrtoglavo raste u azijskom regionu.

Konkurentske aukcijske kuće Kristi i Sotbi najavile su da će tokom večernjih prodaja posvećenih modernoj umetnosti ponuditi slike koje prikazuju dva Pikasova poznata subjekta – musketara i njegovu muzu Doru Mar. Planirano je da se prodaja održi ovog aprila i maja.

Portret „Buste d’homme dans un cadre“ (1969), prodaje se sa imanja glumca Šona Konerija, koji je preminuo 2020. Očekuje se da će 26. maja dostići cenu od 19 miliona dolara na Kristi aukciji u Hong Kongu, gde će biti ponuđen uz garanciju, piše „Artnews“.

Šon Koneri i Pablo Pikaso
Šon Koneri i Pablo Pikaso Foto: David Cheskin / PA Images / Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Pikasova „Dora Mar“ iz 1939. godine procenjuje se da će dostići cenu veću od 17.6 miliona dolara na Sotbijevoj ponudi u Hong Kongu. Slika koja prikazuje tamnokosu i razrogačenu umetnikovu muzu kako sedi, a iza je crvena pozadina, biće na aukciji 27. aprila.

Tema portreta „Buste d’homme dans un cadre“ je ona kojoj se Pikaso vraćao mnogo puta. Proizlazi iz njegovog interesovanja za lik iz 17. veka koji se pojavljuje na holandskim slikama tog doba.

Fotografkinja Dora Mar, čiji se lik pojavljuje u mnogim Pikasovim radovima tokom 1930-ih i 1940-ih, radila je zajedno sa umetnikom, a čak ga je i fotografisala dok je stvarao čuvenu „Gerniku“.

– Interesovanje za Pikasova dela u Aziji je na vrhuncu. Nikada do sada nije bilo toliko onih koji žele da ih poseduju – rekao je u saopštenju šef Sotbijevog odeljenja za modernu umetnost u Aziji Feliz Kvok.

Vrednost dela slavnog umetnika je porasla tokom aukcije u Hong Kongu prošle godine, a portret Pikasove druge supruge Žaklin Rok prodat je za 24.6 miliona dolara, što je rekord u ovom delu sveta.

Bonus video: Veliki umetnik čija smo dela posmatrali „drugačijim“ očima