Lidija Andonov i Andy Pavlov Foto: Laslo Antal/Promo

Album "Mlad i radostan", svojevrstan omaž muzici osamdesetih godina sa ovih prostora, koji su kreirali Lidija Andonov i Endi Pavlov, objavljen je ovih dana u digitalnom izdanju, a naredne godine biće objavljen i na vinilu.

Album je objavljen za izdavačku kuću „Sweet Sensation“, a sadrži pesme za glas, klavir i kontrabas bendova koji su obeležili osamdesete godine, kao što su La Strada, U Škripcu, Ekatarina Velika, Vlada Divljan…

Izdanje je dostupno za slušanje na svim digitalnim platformama, a naslovljen je po istoimenoj pesmi sastava La Strada „Mlad i radostan„, koju su Andonova i Pavlov izveli u svojoj verziji.

Osim ove numere, ovaj duo je predstavio svoje viđenje čuvenih pesama, kao što su: „Siđi do reke“ (U Škripcu), „Zid“ i „Tonemo“ (EKV), „Moj Grad“ i „Odnesi me“ (Vlada Divljan Old Stars Band), „Malena“ (Videosex), „Željko“ (Paraf), „Znak“ (Rundek Cargo Trio), „Vejte snegovi“ (Zana), „Plavi safir“ (Bajaga i Instruktori) iKrokodili dolaze“ (Električni orgazam).

Značajan doprinos albumu dao je američki kontrabasista Greg Koen, koji je u bogatoj karijeri sarađivao sa muzičarima kao što su Lori Anderson, Tom Vejts, Džon Zorn i Dejvid Birn

Ideja ovog dua, kojeg čine članovi sastava Sixth June i LP Duo, bila je prema rečima Endija Pavlova da albumom „ispričaju priču o muzici, pesmama i autorima koji su svoje karijere započinjali u osamdesetih godina u danas nepostojećoj državi, Jugoslaviji“:

Mlad i radostan
Lidija Andonov i Endi Pavlov  Foto:Laslo Antal

– Ovo je naša potreba da napravimo omaž jednoj muzičkoj civilizaciji i pesmama koje su obeležilie naše živote. Kada smo počeli da spremamo album, nekako nam je spontano došlo da odsviramo i neke novije numere autora iz tog vremena. Hteli smo da obgrlimo prošlost i napravimo most ka budućnosti – reči su Endija, dok je Lidija Andonov precizirala da im je želja bila da se „vrate pesmama koje su im bile važne tokom odrastanja i sazrevanja“:

Radeći na ovim pesmama sami, a potom i sa Gregom, ponovo smo otkrivali njihovu snagu i lepotu. Uvideli smo koliko one i danas mogu biti aktuelne, i kako imaju upravo one kvalitete koji nam danas nedostaju – reči su Lidije Andonov.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare