Stjepko Gut Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Džez muzičar Stjepko Gut dobitnik je ovogodišnje nagrade Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike GODUM za životno delo, a među laureatima priznaja koje su dodeljene sinoć u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu su i grupe "Van Gog", "Koikoi", Kralj Čačka i Big Bend RTS-a.

Priznanja su osvojili i bendovi „Neverne bebe“, „E-Play“, kompozitori Aleksandra Milutinović i Dejan Ilijić.

Uz dodelu godišnjih priznanja obeležen i jubilej 70 godina postojanja i rada ovog reprezentativnog udruženja u kulturi, uz predstavljanje monografije.

Priznanje za životno delo kolege su ove godine dodelile Stjepku Gutu, džez muzičaru, solisti na trubi, kompozitoru, aranžeru i pedagogu.

Gut je istakao da je želeo upravo takav razvoj događaja u muzici koju je stvarao, i naglasio da je srećan i zahvalan na toliko koncerata i na svom opusu.

– Muzika mi je omogućila da proputujem čitav svet i upoznam toliko velikana svetske muzike. I ne samo da ih upoznam već i da sviram sa njima na sceni. To je nešto što nisam mogao da verujem da će mi se ikada desiti – rekao je Stjepko Gut.

Nagradu za najbolju rok muziku godine dobila je beogradska grupa „Van Gog“ koja je osnovana još 1986. godine.

Frontmen grupe Zvonimir Đukić Đule zahvalio je Udruženju na laskavoj nagradi i naveo da su u ovako emotivnim trenucima reči šture i da im je kao grupi čast da budu ovde na sceni sa svim ostalim laureatima godine.

Đukić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

– Da nije bilo ‘YU Grupe’, ‘Smaka’, ‘Riblje čorbe’, ne bismo ni mi verovatno nikada uzeli trzalicu u ruke. Hvala vam svima što se uporno borite protiv aktuelnog kulturološkog nesporazuma. Želimo ovaj svet da ostavimo našoj deci. Na njima je sve. Budite na strani svih nas. Ako stanemo svi zajedno, onda stvarno gubimo sve, a to ne želimo – poručio je Đule.

Kralj Čačka Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Za najboljeg pop muzičara proglašen je svestrani umetnik Kralj Čačka, koji ima tri albuma, inače je slikar i pesnik, često nastupa u Beogradu na solo koncertima.
Nagradu mu je uručila Maja Cvetković ispred benda „E-Play“ koji je poneo priznanje za najviše emitovanu rok numeru „Hotel Jugoslavija“, duet sa Momčilo Bajagićem Bajagom.

Maja Cvetković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Najemitovanija rok pesma je „Da ima nas“ grupe „Neverne bebe“, čiji je kompozitor i frontmen Milan Đurđević, a ceo bend je izašao na scenu da primi priznanje kao čast povodom velikog jubileja – 30 godina postojanja.

Godišnja nagrada za džez muziku pripala je Big Bendu RTS, koji je sve vreme bio na sceni ove noći i svirao numere sa nagrađenima.

Nagrađene mlade snage su članovi alternativne grupe „Koi Koi“ čije priznanje nosi ime „Miroslav Miša Aleksić“, posvećeno preminulom bas gitaristi iz kultne „Riblje čorbe“.

Marko Grabež Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Pevač i vođa grupe, glumac Marko Grabež, otpevao je pesmu „Misisipi“ i istakao da „mi smo nagrađeni za novi bend i mlade snage, a mi ćemo se onda sigurno vratiti ovde na scenu“.

Nagrade su dobili izvođači pop, rok i džez numera koje su po izveštajima SOKOJ i PI bile među najčešće emitovanim u etru.

Dodeljene su i povelje za poseban doprinos muzičkoj i kulturnoj sceni – muzičarima, novinarima, koji su učinili da domaća džez, zabavna i rok scena održi svoje zasluženo mesto na muzičkom univerzumu.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Udruženja Ivan Ilić najavio je da će ubuduće nagrada za najboljeg džez muzičara ili bend nositi ime „Duško Gojković“.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Autor monografije priređene povodom 70 godina postojanja i rada Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike je rok kantautor Dejan Cukić, a dizajn i grafičku opremu uradili su Jugoslav i Jakša Vlahović.

Bonus video: Skaj Vikler

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar