Foto: Aleksandar Stojanovic/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija otvara svoju onlajn sezonu snimkom prvog koncerta na otvorenom na Ušću 2017. godine. Umesto redovnog petka na Kolarcu, ljubitelji klasike će moći da uživaju u Muzičkom pikniku u istom terminu, od 20 sati, 27. marta na zvaničnom kanalu Filharmonije na "Jutjubu", saopšteno je iz ove kuće.

Prvi koncert na otvorenom zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom ostao je svima u posebnoj uspomeni, a kao specijalni gost nastupio i voljeni filharmonijski prijatelj, čuveni maestro, Zubin Mehta, navode u Filharmoniji, dodajući da će eksluzivno biti prikazan sutra uveče od 20 sati na njihovom kanalu na Jutjubu.

Filharmonija je tada okupila više od 25.000 ljudi na otvorenom, a repertoar je publika sama birala tako što su slušaoci nedeljama uoči nastupa glasali koje kompozicije bi voleli da čuju na koncertu. Tako će se ovom, onlajn prilikom, svi prisetiti ubedljivog pobednika „Dansona“ Markesa, Šostakovičevog „Valcera“, Hačaturijanove „Igre sablji“, Hristićeve „Grlice“, Ravelovog „Bolera“ i još mnogi drugih numera kao i „marševskih“ biseva koje su razmenili dirigenti, podsećaju u Filharmoniji.

Beogradska filharmonija objavila je i tekst horniste Nikole Ćirića kao prvi blog nazvan „Filharmoničar u izolaciji“, obraćanje šefa-dirigenta Gabrijela Felca, a na sajtu se može pronaći i audio snimak Malerove grandiozne Druge simfonije kojom je krunisana prethodna filharmonijska sezona na Kolarcu, 14. juna 2019. zajedno sa Felcom.

Foto: Milena Gnjatovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Taj nastup, sa više od 180 muzičara na sceni, u Filharmoniji ocenjuju kao jedan od svojih najboljih. Tada su, pojačani horom “Obilić” AKUD Branko Krsmanović i vokalima Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner izveli remek-delo „Uskrsnuće“.