Muzička magija: Dead Can Dance večeras u Beogradu

Kultura 12. maj. 202211:31
Podeli:
Foto Promo/ Dead can dance

Iako muzičku magiju stvaraju već 40 godina, sastav Dead Can Dance će večeras u Štark Areni, nastupiti tek drugi put pred beogradskom publikom. Na prvom koncertu 2019. godine bili su oduševljeni reakcijom publike u prepunom Sava Centru i zato su odlučili da se ubrzo vrate i predstave nove aranžmane na kojima je Brendan Peri radio tokom pandemije.

– Biće dobro vratiti se posle pandemije i tri otkazane turneje. Sjajna vest je da se svet vraća u normalu. Osećao sam sve ovo vreme da će doći dan kada ćemo ponovo svirati, te sam protekle godine radio sam na pripremi live setova, tražio rešenja za tehnička pitanja i pronašao dobre glasove. Najveća je promena što ćemo uključiti više horskih elemenata. Nas je šestoro koji pevamo i bila bi šteta ne iskoristiti taj potencijal. Stoga sam za mnoge pesme uradio horski aranžman, a onda i na kvalitetnu produkciju. Naša je želja da ovi koncerti budu što bolji – rekao je Brendan.

Foto Promo/ Dead can dance

Njihova muzika je inspirisana tradicionalnim zvucima Bliskog Istoka, Azije, istočne Evrope, severne Afrike, ali i muzikom Balkana i zato koriste originalne instrumente različitih kultura.

Foto Promo/ Dead can dance

- Upoznao sam se sa balkanskom muzikom dok sam radio na albumu "Dionysus". Otkrio sam etno balkansku folk muziku i kulturu u kojoj su mnoge paganske tradicije i dalje aktivne i žive, pogotovo u nekim ruralnim područjima, kao na primer u Bugarskoj ili Srbiji. Istraživanje te muzike bio je deo procesa stvaranja albuma. Isto tako i istraživanje instrumenata. Tragao sam za instrumentima koji bi je istakli, kao što su duvački instrumenti, raznovrsni tipovi pastirskih frula ili oni koji dočaravaju zvukove prirode - objašnjava Brendan.

Lisa Džerard, jedan od najlepših vokala u svetu i muzički genije Brendan Peri će sa svojim sastavom nastupiti u posebno konfigurisanom prostoru Štark Arene.

Bonus video: Koncert SMAK, Daire uživo iz Kragujevca