Jerko Ješa Denegri, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ustanovi s najvećim brojem muzeja i legata okupile su se povodom 119. rođendana Muzeja grada Beograda brojne zvanice kojima su uručene zahvalnice za doprinos kvalitetu rada, a svečanost je uveličana i interaktivnom izložbom arheološkog sadržaja iz zbirke za antiku.

Gosti su prisustvovali i dodeli godišnje nagrade za sveopšti doprinos u kulturi, a laureat za 2022. je istoričar umetnosti i likovni kritičar Jerko Ješa Denegri.

Foto: Ivan Milošević/ Muzej grada Beograda

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na grupi za Istoriju umetnosti. Bio je kustos u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 1965. do 1991. i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1991. do 2007. Napisao je više od 3.000 teorijskih tekstova, eseja, kritika o modernoj, savremenoj i aktuelnoj umetnosti u dnevnoj, nedeljnoj i mesečnoj periodici kao i u specijalizovanim časopisima. Autor je velikog broja izložbi jugoslovenskog i srpskog likovnog i vizuelnog stvaralaštva kao i monografija i predgovora kataloga o njihovim najznačajnijim protagonistima. Bio je jugoslovenski komesar na Bijenalu mladih u Parizu, i Bijenalu u Veneciji. Pokrenuo je i bio urednik ili glavni urednik nekoliko stručnih časopisa: Umetnost (Beograd), Arhitektura-urbanizam (Beograd), Moment (Gornji Milanovac-Beograd), Projeka(r)t (Novi Sad)… Najpoznatiji je teoretičar, istoričar i kritičar konceptualne umetnosti u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Član je Međunarodnog udruženja umetničkih kritičara AICA.

Na svečanosti povodom rođendana, uz želju da u što skorijem periodu svečano otpočnu radovi na glavnoj muzejskoj zgradi u Resavskoj 40b, okupljenima su se obratili predstavnici ustanova, diplomatskog kora kao i direktorka Muzeja Jelena Medaković. Povodom obeležavanja 119 godina postojanja Muzeja grada Beograda, Medaković je uručila potpredsednici Vlade i ministarki kulture i informacija Maji Gojković Posebnu nagradu za značajan i kreativan doprinos u radu i razvoju Muzeja grada Beograda.

Foto: Ivan Milošević/ Muzej grada Beograda

Medaković je ministarki Gojković predala i Zahvalnicu dodeljenu Ministarstvu kulture i informisanja za doprinos kvalitetu rada Muzeja.

Bonus video: Ponovo radi muzej – Teatar u Domu Jevrema Grujića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar