Glumice iz filma "Drive my car" Sonja Juan, Toko Mijura i Reika Kirišima u Kanu. Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Priča o slomu, neverovatnom bolu, ali i žalu kupila je kritičare na 74. Kanskom filmskom festivalu. Film naslovljen "Drive My Car" (Vozi moj auto), koji je po kratkoj priči japanskog književnog fenomena Harukija Murakamija režirao njegov zemljak Rajasuke Hamaguči, pobrao je na Kroazeti izvrsne kritike.

Hamaguči, koji je još 2018. godine bio u trci za Zlatnu palmu, a osvojio je u međuvremenu i Srebrnog medveda u Veneciji, u Kan se vratio sa adaptacijom istoimene kratke priče Harukija Murakamija „Drive My Car“.

Haruki Murakami Foto: EPA-EFE/JOSE JACOME

I novo ostvarenje Hamagučija, nakon premijere u nedelju uveče na 74. Kanskom festivalu, nametnulo se kao još jedan film koji je ozbiljan kandidat za glavnu nagradu – Zlatnu palmu.

„Bolna, epska emotivna drama“, zapisao je kritičar „Varajetija“, dok je „Holivud riporter“ ovaj film nazvao „poetičnom i dirljivom nagradom“, a „Dedlajn“ ga je opisao kao „izuzetno napisan, sa oštroumnim pristupom ljubavi i gubitku“.

Priča se plete oko slavnog pozorišnog glumca i reditelja Kafukua koga u filmu tumači Hidetoši Nišijima. Prošao je tušta i tma, preživeo gubitak jedinog deteta, ćerke 20 godina ranije. Konačno misli da su sve tragedije iza njega, jer njegove adaptacije Beketa i Čehova listom pobiraju hvalospeve kritike i pozorišne publike.

I naizgled idiličan život najednom je „udario u zid“. Konstatuju mu lekari da ima glaukomu. A pride misleći da ima savršen brak, glumac i reditelj najpre otkriva da ga supruga, inače scenaristkinja Oto (Reika Kirišima) vara i to sa mladim glumcem. I kao da to nije bilo dovoljno, iznenada umire.

Raspada se sve…

Prošle su dve godine i umetnik još pokušava da se pomiri sa gubitkom. Vremešnom glumcu i reditelju, koji nikako ne može da se navikne da je ostao udovac, neophodan je novi šofer. Jer, treba da krene u Hirošimu da postavi višejezičnu verziju Čehovljevog „Ujka Vanje“. I stari mehaničar preporučuje mu, na njegovo iznenađenje, 20-godišnju devojku za vozača.

I na put sa njim kreće šoferka Misaki, koju tumači Mijura Toko. Uprkos lošem startu, dve osobe razvijaju posebnu vezu… To putovanje, kroz neminovne duge razgovore o životu, iskustvu, traumi, biva isceljujuće.

Uoči premijere filma Hamaguči je novinarima na Kroazeti izjavio kako je uživao u radu na filmu. Za agenciju Rojters objasnio je i šta ga je privuklo kratkoj Murakamijevoj priči, koja je objavljena u zbirci „Muškarci bez žene“, pa je rešio da je adaptira:

„Ono što mi je bilo fascinantno jeste kako je intimnost našla svoje mesto u kolima, zahvaljujući dugim razgovorima vozača i putnika“.

Rajasuke Hamaguči u Kanu. Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Japanski sineasta, kome su 42 godine, dodao je i kako je bio divan rad sa internacionalnom ekipom glumaca, čije su role u gotovo svakoj kritici izdvojene.

„Bilo mi je interesantno to što glumci jedni druge nisu mogli da razumeju zbog toga što ih je to nateralo da jedni druge posmatraju bliže i reaguju na drugačiji način”, reči su reditelja Rajasukea Hamagučija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare