Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Krokodilspomenik Branku Ćopiću vandalizam krokodil

Dvodimenzionalan spomenik s likom Branka Ćopića na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice ponovo je vandalizovan, saopštili su zaposleni u Krokodilu koji su taj prizor juče i zatekli.

Iz Krokodila podsećaju da su „ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečjem piscu, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine“.

– U subotu tačno u 23.36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila se grupa mladih muškaraca. Prividno ničim izazvani, odlomili su gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacilli ka platou ispod Brankovog mosta da bi potom gotovo nezainteresovano nastavili svojim putem prema Fruškogorskoj ulici. Lakoća vandalizacije nama ukazuje na zaista zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi, a ta akutna mržnja prema svemu što predstavlja normalnost, nežnost i lepotu jedna je od osnovnih odlika naše mračne savremenosti u kojoj, nažalost, mnogi građani na različite načine učestvuju – navodi se u saopštenju.

Foto:KROKODIL

Ovaj događaj, podsećaju, nikako nije usamljen niti ga ističu kao nešto za njih neobično, naprotiv, pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede njihovim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u Centar.

– Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u KROKODILu, sve više zabrinjava – zaključili su iz Krokodila.

Bonus video: Aida Ćorović o spomeniku Draži Mihailoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar