Ištvan Borbaš, Foto: Damir Vujković

Švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu uručena je večeras nagrada Underground Spirit na Letnjoj pozornici Palić.

Priznanje Underground Spirit dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, koji je uručio nagradu laureatu, podsetio je da je Ištvan jedan od umetnika koji su istinski obeležili film i kinematografiju, dodavši:

– Za Ištvana u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči!

Laureat nagrade tokom karijere snimio je više od 50 reklama, nekoliko kratkih i pet dugometražnih filmova i radio sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska, Andraš Šuranj…

Ištvan Borbaš i Miroslav Mogorović Foto: Damir Vujković

– Ponosan sam i srećan što stojim večeras ovde pred vama. Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojom Andersonom je to što sam ovde. Veoma sam srećan što primam ovu nagradu i napomenuo bih da je ovo najhumaniji festival na kome sam učestvovao – ovim rečima obratio se Ištvan Borbaš publici na Letnjoj pozornici.

Saradnju sa rediteljem, kojeg je pomenuo, Rojom Andersonom započeo je 1984. i tokom protekle tri decenije, koliko je proveo u Studiju 24, napravili su bezbroj reklama i filmova različite dužine, koji su bili zapaženi ne samo u Švedskoj, već i svetu. Tako je Borbašev poslednji film sa Rojom Andersonom „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ dobio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. godine.

Ištvan Borbaš, Foto: Damir Vujković

ištvan Borbaš je večeras, obraćajući se publici 29. Festivala evropskog filma Palić, stigao i da se malo našali, uz poruku:

– Možete li pronaći iglu u plastu sena? Zaista sam srećan.

Bonus video: Braća Limijer, tvorci prvih filmova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar