Foto:Galerija matice srpske

Početak nove godine u Galeriji Matice srpske biće obeležen novim susretima, kako bi svim posetiocima bilo omogućeno da 2021. započnu živeći umetnost. Do kraja meseca svakog petka, subote i nedelje biće priređena različita tematska vođenja, kao i kustoska tumačenja stalne postavke Galerije Matice srpske, saopšteno je iz ove institucije.

Programom pod nazivom „Slike velikih formata. Svedočanstva epoha“ večeras u 19 sati biće otvoreni ovi susreti kustoskih vođenja. Upravnica galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski vodiće posetioce kroz postavku slika velikih formata, koje su važan reprezent jednog vremena i jedinstvena svedočanstva epoha.

Predstavljanjem odabranih dela nastalih u razmaku od jednog veka posetioci će imati priliku da saznaju više o najmonumentalnijim ostvarenjima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Petra Lubarde, Save Šumanovića, Petra Dobrovića…

Takođe, i svih drugih velikih umetnika aktivnih na srpskom kulturnom području, kao i da steknu uvid u razvoj i domete srpske likovne umetnosti novijeg doba.

Sava Šumanović „Mornar na molu“ Foto: Promo/Galerija Matice Srpske

Već sutra i u nedelju, u terminima od 13 i 17 sati biće priređena kustoska tumačenja stalne postavke Galerije Matice srpske. Pred posetiocima će se naći najreprezentativnija dela nacionale umetnosti, koja ilustruju razvoj srpske umetnosti i ukazuju na njen položaj u okvirima evropske kulture.

Kustosi će publiku povesti na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u 18. veku pa sve do modernista 20. veka, koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike, dodaje se u saopštenju Galerije Matice srpske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar