Foto: Kuća legata/Promo

Izložba "Molekuli lepše budućnosti" autora Zorana Tešanovića biće otvorena sutra uveče u 19 sati u Kući legata, saopšteno je iz ove institucije.

Na izložbi, koja će trajati do 10. oktobra u Kući legata, umetnik je koristio neke pređašnje slike kao ravnopravne segmente novih radova.

– Držeći se za mene svetog pravila da i to novo mora ostati unutar figurativnog spektra, pokazao sam da moje poimanje medija slike ostaje potpuno isto i da rešavanje likovnih problema ima prioritet u odnosu na bilo koji kontekst – reči su Zorana Tešanovića.

Nastavljajući da „niže koloplete motivskih figurativnih razlaganja“, umetnik produbljuje ironijske rebuse, ocenio je profesor i istoričar umetnosti Nikola Šuica, zabeleživši:

„Njegova umetnost je već duže od tri decenije pročišćeno zaveštanje s jedne strane, tradicije iskošenog osmatranja sveta, a sa druge i suptilne nadgradnje opštih okolnosti. Budnost sa snoviđajnim uklapanjima i iznenađenjima bliskih razotkrivanju podsvesti. Pitoreskna i stilizovana avantura suočenih kontrasta slikarski je dosledno utemeljena ka kolopletu predmetnih opažajnih dokaza“.

Crvenkapa, rad Zorana Tešanovića Foto: Kuća legata/Promo

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Zrenjaninu, a studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kao i poslediplomske studije. Član je ULUS-a od 1988. godine. Imao je više samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji, a učestvovao je na velikom broju grupnih postavki u Srbiji i inostranstvu, Radovi Zorana Tešanovića nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama, a dobitnik je i nekoliko značajnih nagrada. 

Bonus video:

Josifovski: Podrška umetnicima je u vidu tapšanja po ramenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar