Moji književni prijatelji Foto:Promo/Kreativni centar

"Moji književni prijatelji" je novo izdanje Kreativnog centra namenjeno svim ljubiteljima književnosti. Autor je Roberto Pjumini, jedan od najpoznatijih italijanskih pisaca za decu i omladinu.

Ova knjiga upoznaje čitaoce sa 40 neobičnih osoba – junaka i junakinja književnih dela za mlade. U njoj ćete naći portrete kapetana Nema, Džo Marč, Holdena Kolfilda, Moglija, Džejn Ejr, Sindbada Moreplovca i drugih poznatih i manje poznatih ličnosti čije avanture možemo pratiti na stranicama romana koji uzbuđuju generacije čitalaca.

Moji književni prijatelji Foto:Promo/Kreativni centar

Namera autora knjige bila je da ove junake upoznamo i da ih osetimo kao svoje prijatelje, jer šta je drugo čitanje nego zbližavanje s novim licima i svetovima, kaže se u saopštenju.

Svojom strukturom, izborom likova, kao i književnom obradom pojedinačnih biografija, ova knjiga pokazuje da naša književna prijateljstva mogu biti održiva uprkos vremenskoj ili prostornoj udaljenosti. Neki od književnih junaka poput Lusi Pevensi, Harija Potera ili Gulivera, ne moraju biti smešteni u realni svet da bi naš odnos prema njima bio stvaran. Takođe, možemo negovati prijateljstva i sa antičkim junacima poput Odiseja ili sa njujorškim tinejdžerom Holdenom Kofildom.

U knjizi se nalaze i likovi vrlo bliski savremenom trenutku i iskustvima današnje dece, poput Avgusta Pulmana iz romana Čudo ili dečaka Enajata iz romana U moru ima krokodila – likovi koji nam donose pogled na neke marginalizovane ili nepoznate perspektive.

Bonus video – Luna park: Mesto gde mladi pitaju a odrasli ih ne čuju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar