EUROPE READR PROJECT
Foto: Manca Juvan

U sklopu kulturnog programa predsedavanja Slovenije Savetom Evropske unije, danas je u 11 časova na Trgu republike u Beogradu biti otvoren mobilni paviljon "EuropeReadr", saopštili su ambasade Slovenije.

Projekat „EuropeReadr je najveći kulturni projekat za vreme slovenačkog predsedavanja Savetu EU. Osnovna ideja je uspostavljanje digitalne platforme  https://europereadr.eu/ sa besplatnim pristupom do 27 knjiga evropskih autora, na originalnom i engleskom jeziku, sa zajedničkom tematikom „Budućnost života“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Slovenije i Arhitektonski fakultet nadogradili su projekat i iskoristili kreativnost mladih studenata arhitekture za izgradnju paviljona koji će među građanima promovisati čitanje. Uz podršku lokalnih partnera, sa besplatnim pristupom internetu, biće omogućen digitalni pristup knjigama, a za one koji vole miris knjige u paviljonu će se nalaziti i štampana izdanja, dostupna svima koji vole da čitaju, kao i svim prolaznicima, koje bismo želeli da ohrabrimo da počnu da čitaju, dodaje se u saopštenju.

Čitaoci će moći sami da odaberu da li će štampane knjige čitati u paviljonu ili će ih nositi kući besplatno. Istovremeno, imaće mogućnost da ostave i neku svoju knjigu koja im više nije potrebna. Na taj način će paviljon predstavljati mesto za razmenu knjiga.

Predviđeno je da paviljon bude postavljen do kraja oktobra (u zavisnosti od vremenskih uslova). Za to vreme će organizatori u saradnji s partnerima upriličiti različite manifestacije – predstavljanje knjiga i autora, dečje radionice, javno čitanje i slično.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar