Miljenko Jergović, Foto: N1/ radio slobodna evropa

Pismo bosanskog PEN centra kojim se više od 40 pisaca usprotivilo održavanja mise u Sarajevu za "nastradale u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Blajburgu" 16. maja, nazivajući je sramotom za grad i tražeći da se otkaže, navelo je pisce Miljenka Jergovića, Ivana Lovrenovića, Željka Ivankovića i Ivicu Đikića da iz te organizacije istupe.

Četvorica pisaca su, zbog „načina na koji je artikulisano to pismo“ istupili iz PEN-a i pismom su se obratili upravi te organizacije.

„Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između PEN centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i PEN centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova“, naveo je Jergović razloge svog napuštanja te organizacije.

Brisanje iz članstva zatražio je i Ivan Lovrenović, prenosi Al Jazeera Balkans, navodeći da je „piščevo da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njenim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine, u svim njenim stranama“.
“Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću ‘zastupanja’ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga PEN-a od 9. maja 2020. godine“, naveo je Lovrenović.

Đikić je naveo da nije znao za pismo, te da „ne može pristati na to da se pod okriljem PEN Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom ‘Blajburg’, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno“.

Ivanković je podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika Skupštine PEN centra BiH, navodeći, između ostalog, da su žurba i „isključivanje nekih ljudi“ učinili to pismo “nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojom PEN-a”, te da je ono bilo za pojedine članove i „diskvalifikacijska“.

Deo članova bosanskog PEN-a potpisao se ispod protestnog pisma objvljenog 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, ističući u njemu da „potvrđuju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog PEN-a“.

„Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Blajburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže“, naveli su u protestnom pismu članovi PEN-a.

Pismo su potpisali Nidžara Ahmetašević, Bjanka Alajbegović, Vladimir Arsenić, Damir Arsenijević, Anisa Avdagić, Selvedin Avdić, Adisa Bašić, Amir Brka, Darko Cvijetić, Aleksandra Čvorović, Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Predrag Finci, Fadila Nura Haver, Tarik Haverić, Jasmina Husanović, Nedžad Ibrahimović, Lejla Kalamujić, Enver Kazaz, Senada Kreso, Asmir Kujović, Andrea Lešić, Senka Marić, Tanja Miletić Oručević, Ervin Mujabašić, Senadin Musabegović, Elvedin Nezirović, Andrej Nikolaidis, Ljubica Ostojić, Izet Perviz, Elma Porobić, Zvonimir Radeljković, Amira Sadiković, Goran Sarić, Mirsad Sijarić, Goran Simić, Tanja Stupar Trifunović, Jasna Šamić, Šejla Šehabović, Sanja Šoštarić, Mustafa Zvizdić i Emina Žuna.

Misa u Sarajevu je održana 16. maja, uz proteste ispred katedrale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar