Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić Foto: N1

Ministarstvo kulture je odobrilo projekat Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) za tekuće održavanje krovnog pokrivača i krovne konstrukcije na Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić“ u iznosu od 9,54 miliona dinara.

Komisija ministarstva je odobrila sredstva na Konkursu za zaštitu, očuvanje, korišćenje i upravljanje nepokretnim kulturnim nasleđem, navedeno je danas na instagramu ministarstva.

Ministarstvo kulture je navela i da je uputilo dopis Republičkoj direkciji za imovinu i izjasnilo se da se ULUS-u omogući zakup prostora „Cvijete Zuzorić“ po povlašćenoj ceni koja iznosi deset odsto od tržišne vrednosti.

Kako je navedeno, ministarstvo je predložilo i da, dok traju radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, Republička direkcija i ULUS nađu zadovoljavajuće rešenje za prostor za privremeni smeštaj ULUS-a.

„Nakon konstituisanja Vlade Srbije zajedno će se pristupiti obnovi i rekonstrukciji ovog važnog spomenika kulture“, najavilo je ministarstvo.

Podsetimo, ova odluka dolazi nekon brojnih apela i protesta ULUS-a da se Paviljon „Cvijete Zuzorić“ nalazi u jako lošem stanju i da propada.

Udruženje likovnih umetnika Srbije, čije je sedište u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, saopštilo je nedavno, da u tri poslednja meseca, uprkos najavama i obećanjima, nije održan niti jedan sastanak radne grupe koja treba da se bavi rešavanjem statusa tog paviljona. Na drugom sastanku radne grupe za rešavanje imovinsko-pravnog statusa Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” pri Ministarstvu kulture, održanog 7. decembra 2023. godine, eksplicitno je dogovoreno da će se naredni sastanak uz preuzimanje konkretnih koraka održati do kraja 2023. godine, naveo je ULUS, a preneo juče „N1“.

Foto: ULUS

„Međutim, prošla su tri meseca da sastanak nije najavljen, niti su bilo kakvi koraci preduzeti. U međuvremenu, ULUS je uputio dva dopisa Ministarstvu kulture na koje takođe nije dobio odgovor“, dodali su likovni umetnici.

Bonus video: Protest umetnika ispred „Cvijete Zuzorić“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar