"Cvijeta Zuzorić" Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje likovnih umetnika Srbije pozvalo je danas Vladu i Ministarstvo kulture da se hitno potpiše ugovor o korišćenju umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, kako bi se sprečilo njegovo dalje propadanje.

Imajući u vidu da je ULUS inicijator izgradnje i dugogodišnji korisnik Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, da je za rešavanje izrazito lošeg stanja ovog važnog spomenika kulture potrebno hitno delovanje – a da su u nedostatku ugovora ULUS-u “vezane ruke”, pozivamo Vladu Republike Srbije, Ministarstvo kulture i Republičku direkciju za imovinu Republike Srbije na potpisivanje ugovora sa ULUS-om, navedeno je u pismu Vladi.

– Verujemo da sve institucije, građani i građanke prepoznaju važnost brige o Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, koji je, podsećamo, podignut na inicijativu ULUS-a, uz podršku tadašnjeg umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete i uz pomoć dobrotvornih priloga naroda Srbije – ističu iz ULUS-a.

Likovni umetnici traže i da ugovor bude na neodređeno vreme, uzimajući u obzir da je ULUS inicijator, učesnik u prikupljanju sredstava za izgradnju i dugogodišnji korisnik ovog prostora.

ULUS zahteva i da ugovor mora da glasi na upravljanje i korišćenje, u skladu sa pozitivno pravnim propisima, uvažavajući status ULUS-a kao jednog od nastarijih i najprestižnijih strukovnih udruženja u zemlji i regionu i stoga neizbežnog sagovornika o budućnosti, rekonstrukciji i funkcijama ovog objekta, a upravljanje i korišćenje objekta mora biti bez naknade, uzimajući u obzir da je ULUS neprofitno udruženje, koje uprkos svojoj brojnosti i obavljanju poslova od opšteg interesa u kulturi nema zagarantovano finansiranje.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ugovorom se ULUS-u omogućava ostvarivanje dobiti za potrebe održavanja objekta, koje je neophodno kako bi se formirao fond za obnovu i dalje održavanje ovog spomenika kulture od neprocenjivog značaja za kulturu Srbije, dodaje to udruženje.

ULUS danas sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije organizuje u 17h okupljanje u Cvijeti Zuzorić i pozvao je sve građane da se priključe javnom događaju „Nisam u javnom interesu“.

– Tema će biti sprovođenje kulturne politike koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih, koje dobijaju izdašnu podršku kroz diskreciono pravo ministra i konkurse u kulturi. Istovremeno, ti isti konkursi nisu prilagođeni realnim potrebama kulturne scene i neprofitnim organizacijama koje čine njen veći deo, što ima nesagledive posledice po kulturni sektor – naveli su u saopštenju.

Bones video: Sedam godina nerešenog statusa o korišćenju paviljona Cvijete Zuzorić, sedišta ULUS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar