Foto: Promo

Udruženje likovnih umetnika Srbije reagovalo je na saopštenje Ministarstva kulture o formiranju radne grupe za rešavanja statusa paviljona "Cvijete Zuzorić" kako bi se zaustavilo njegovo propadanja, ističući da je o tome obavešteno preko medija.

– Udruženje likovnih umetnika Srbije preko sredstava javnih informisanja saznaje da Ministarstvo kulture formira Radnu grupu koja će se baviti obnovom ugovora o korišćenju Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” sa dva predstavnika iz Udruženja. Međutim, ULUS do danas nije dobio zvaničan poziv od Ministarstva kulture za delegiranje svojih predstavnika u Radnoj grupi – saopštio je ULUS.

Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: N1

Sa prethodnim iskustvom rada Radnih grupa pri Ministarstvu kulture koje nisu urodile željenim rezultatima, stava su, kako ističu, da je ova vest više namenjena utišavanju ULUS-ovih zahteva u javnosti i dobijanju vremena pred izbore, nego stvarnom rešavanju problema.

Podsetimo, u svom saopštenju Ministarstvo kulture je istaklo da u cilju sveobuhvatnog i dugotrajnog rešavanja problema u vezi s korišćenjem Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, Ministarstvo kulture obrazovaće u najkraćem roku radnu grupu, sastavljenu od predstavnika Ministarstva, Republičke direkcije za imovinu, republičkog i gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dva predstavnika ULUS-a.

– Imajući u vidu složenost situacije oko Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, kao i to da se zgrada paviljona nalazi u lošem stanju, zadatak radne grupe biće da predloži rešenja za rekonstrukciju objekta i adekvatan smeštaj ULUS-a tokom rekonstrukcije, kao i za ugovor koji će regulisati korisnika, uslove i vremenski period korišćenja prostora – zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture.

ULUS i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizovali su u petak baš u „Cvijeti Zuzorić“ javni događaj „Nisam u javnom interesu“, na kojem tema nije bila samo ova institucija, već i kulturna politika koja zadovoljava potrebe najkrupnijih organizacija, najčešće profitno orijentisanih, dok konkursi nisu prilagođeni realnim potrebama kulturne scene.

Bonus video: „Cvijeta“ i dalje propada – Da je privatni restoran – bila bi u javnom interesu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar