Vladan Vukosavljević/Foto: Zoran Lončarević

Ministarstvo kulture i informisanja prihvata promišljen i strateški značajan predlog dr Jelene Trivan i spremno je da na račun Filmskog centra Srbije bez odlaganja transferiše sva sredstva koja od Ministarstva finansija dobije nazad, na ime povraćaja  umanjenja svog budžeta, kada i ako ta okolnost nastupi, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

„Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje dr Trivan da bez treme i pedantno počne da proučava Zakon o budžetu i druge propise i praksu, neophodne za razumevanje strukture i načina finansiranja ustanova kulture u Srbiji, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo kulture reagovalo je juče saopštenjem nakon gostovanja predsednice UP Filmskog centra Srbije Jelene Trivan na televiziji vezan za izdvajanje novca za Filmski centar Srbije, ocenjujući njen nastup „banatim i neukim“.

“Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju FCS”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju Ministarstva.

Jelena Trivan na to je ubrzo odgovorila da su dosadašnja ulaganja u filmsku industriju „isključivo rezultat napora premijerke i Vlade Srbije“, a da je Ministarstvo kulture „smanjivalo budžet FCS“.

“Solidarno sa svim institucijama kulture smanjili smo budžet FCS za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara, koliko je Ministarstvo tražilo, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta, pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS. Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi”, navela je ona u odgovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare