Vladan Vukosavljević, Foto: Zoran Lončarević

Povodom smrti našeg proslavljenog filmskog režisera Gorana Paskaljevića, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio jetelegram saučešća njegovoj porodici, prijateljima i poštovaocima, u kome je naveo da je srpska kultura ostala siromašnija za još jedno veliko ime.

Paskaljević je obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom. Svojim tananim senzibilitetom, tiho ali snažno i ubedljivo tkao je svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički, ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac, naveo je Vukosavljević.

Povezane vesti:

Srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama je bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju a mane humorom i suptilnom ironijom. Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini, poručio je ministar kulture.

Jedan od najznačajnijih srpskih reditelja Goran Paskaljević preminuo je danas u 74. godini, u Parizu.

Goran Paskaljević je rođen je 1947. u Beogradu, studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar