Foto: Cebef, Five Stars Film Distribution/Courtesy Swiss Literary Archives

Nagrađivani francuski, španski, japanski, nemački i švajcarski filmovi očekuju Nišlije na Mini Art Festivalu koji će biti održan u maloj sali Niškog kulturnog centra od utorka, 18. aprila do subote 22. aprila. Sve projekcije su zakazane od 19 časova, jedino će u četvrtak početi od 20 časova.

Festival internacionalnih filmova u utorak otvoriće francuski film „Noćni putnici“, koji je 2022. godine na Valladolid International Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji scenario. Radnja filma, kažu iz organizacije, smeštena je u Pariz 1981. godine.

U sredu će Nišlije biti u prilici da pogledaju špansko-francuski film „Zveri“, koji je na festivalu filma u San Sebastijanu, osvojio nagradu publike za najbolji evropski film. U Tokiju je proglašen za najbolji film, a takođe dobio i nagrade za režiju i glavnu mušku ulugu. Španska Akademija filmske umetnosti, nominovala je Zveri za čak 17 nagrada Goja.

„Ljubavni život Rabu Raifu“ je francusko-japanski film, koji će jedini početi u 20 časova. Radnja filma prati tročlanu porodicu, čiju idilu kvari dečakov biološki otac, kome je potrebna pomoć. Ovaj film je prikazivan na preko 20 filmskih festivala širom sveta.

U petak će Nišlije moći da vide film „Voleti Patrišu Hajsmit“, koji je zasnovan na ličnim spisima Patriše Hajsmit i izveštajima o njenoj porodici i ljubavima, kojim se o život i opus spisateljice triler romana više saznaje.

Festival u subotu zatvara španski film „Zatvor 77“. Radnja filma prati mladog računovođu koji čeka suđenje za proneveru novca, i koji će udruživanjem sa organizacijom koja se bori za prava zatvorenika i njihovo pomilovanje, uzdrmati španski sistem.

Projekcije će tokom svih dana festivala biti besplatne.

Bonus video: Đorđe Kadijević o 50 godina od prvog horor filma „Leptirica“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar