Foto: Nova.rs

Kakav lav treba da budeš da od Morače dođeš do Krčedina? Onaj lav. Jedini u vrsti, piše glumac Milan Čučilović o Veselinu Simonoviću, osnivaču, direktoru, glavnom i odgovornom uredniku portala Nova.rs, koji nas je iznenada napustio juče u 63. godini.

Ćuti se. Nema potrebe za pričom. Sa brdašca iznad Dunava, u Krčedinu, vidi se zelena šuma, i još zeleniji Dunav. Zeka (Branko Gligorić) misli da je njegov pogled bolji… Meni se čini da nije.

Kaže Vesa: “Dobra ti je ova jagnjetina, ali imam ja ribara koji donosi ribu kad hoću. Bagatela”.

Posadio je nekakvo lekovito bilje. Što ga ne slušah kakvo. Sad bih znao šta da napišem. Mirisalo je. I teralo komarce.

“Hoćeš li znati da potpališ roštilj?”, pita me.

„Aman Veseline, naravno!”

Aman! Aman, Veseline, zašto?

Nikada ti nisam rekao. A nikada i nismo kukali ko strine. Pored tebe nije niko smeo, ili bolje mogao, da ne bude bar malo ti. Old school.

Kada mi je umro ćale, mislim da mi je to bio najteži trenutak u životu. Burazeru, kada si se pojavio na vratima kevinog stana, pola tuge mi je palo sa ramena. Samo što ste Sale (Aleksandar Vanka) i ti došli.

Veselin Simonović Vesa Foto: Darko Nikolić

I onda kada sam, ja komunjara, prvi i jedini put slavio slavu. A ti sa vrata počeo da se valjaš po zemlji sa mojim Vukom. A dete ne veruje da ima neko lud kao on, da se zajebava u sred slavlja. Pa me sutra odmah terao da idemo na Platz kod tebe. Zašto bre Veso? Kako sad ja Vuku da objasnim?

A sećaš se kako si bio presrećan i preponosan kada je tvoja Isidora diplomirala?

A sećaš li se i da duguješ recitovanje, na našim pesničkim, kafanskim večerima? Veselin Dion, jednom sam te nazvao, kada si zapevao sa tamburašima. Aman. Zašto to više nikada neću da čujem?

Reka Tara taman splasla, bujice prošle. Taman možeš nas par amatera raftera da odvedeš da skinu mrak. Bar ja nikada nisam bio na raftingu. Ne sećam se jesu li Sale i Dare (Darko Nikolić) bili pre. Ja više na rafting ne idem. Nikada. A žao mi je što sad nisam mogao.

Voleo sam te Vesko, ko ćaleta, ko burazera, ko drugara. I voleću te zauvek.

Kakav lav treba da budeš da od Morače dođeš do Krčedina? Onaj lav. Jedini u vrsti.

Bonus video: In Memoriam – Veselin Simonović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare