dejan Mijač probudi se
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ako ste mislili da ću da se protivim, neću, kaže čuveni pozorišni reditelj Dejan Mijač na to što je kandidovan za dopisnog člana Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauka i umetnosti.

Za ovogodišnji izbor novih članova Akademije stiglo je ove godine 58 prijava, a najviše (15) za Odeljenje umetnosti SANU. Predlozi za kandidaturu za dopisne članove SANU podneti su, između ostalih, i za filmskog reditelja Gorana Markovića, scenografa Miodraga Tabačkog, koje je predložio Fakultet dramskih umetnosti, kao i za teoretičarku kulture i nekadašnju rektorku Akademije umetnosti u Beogradu Milenu Dragičević Šešić, koju je na to mesto ponovo predložio Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Za Mijača je, prema našim saznanjima, stiglo dva predloga, jedan iz Udruženja dramskih umetnika Srbije, a drugi je za svog dugogodišnjeg profesora podneo Fakultet dramskih umetnosti.

Prema ranijem Statutu SANU filmski i pozorišni reditelji, kao i vizuelni umetnici iz oblasti proširenih medija (video, performans…) nisu mogli da budu akademici. Statut je promenjen u oktobru 2020. godine i dotadašnje Odeljenje za likovne i muzičke umetnosti preimenovano je u Odeljenje umetnosti, čime je otvorena i mogućnost da i umetnici iz drugih oblasti budu kandidovani i izglasani za članove SANU.

Mijač za Nova.rs kaže da je čuo da je kandidovan. Ocene da je viđen za člana SANU nisu nove, s tim što su pojedini mediji ranije pisali da on sa tim nije saglasan i da je, navodno, izjavljivao da rediteljima tu nije mesto.

– Ne, ja sam ranije govorio da po statutu kakav je bio mi nismo imali pristup SANU. To sam govorio pre nego što je statut promenjen – objašnjava Mijač.

Na pitanje da li ćemo ga ubuduće viđati u SANU, Mijač kaže da „ne može da prejudicira stvari“.

– Ako je to formalno rešeno, da je Akademija proširila Odeljenje na neki način, onda je u redu da postoje kandidature. Do sada moje kolege i ja nismo mogli da budemo kandidovani, ali je sada više kandidovanih. Nemam ja tu šta da pričam. Promenjena je situacija, potpuno je nova, stvar je u postupku, sad šta će biti, bog zna. Predlozi su tu, a sad, da li će to oni uzeti u obzir, videćemo. Ako ste mislili da ću da se protivim, neću – kaže Mijač uz osmeh.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novi članovi SANU biraju se svake tri godine. Procedura podrazumeva da svi predlozi budu dostavljeni odeljenjima, što bi ovaj put trebalo da se dogodi do kraja februara, nakon čega odeljenja i ogranci formiraju svoje predloge, a potom se svi oni vraćaju na glasanje odeljenjima. Taj prvi krug trebalo bi da bude završen do kraja maja, a potom se svi predlozi kandidata sa natpolovičnom (ili, u nekim slučajevima, dvotrećinskom) većinom prosleđuju Predsedništvu SANU.

Iz SANU bi javnost trebalo da sa imenima kandidata upoznaju u septembru, a izbori novih članova planirani su za 4. novembar, za kada je zakazana izborna skupština SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare