Dejan Mijač i Cvijeta Mesić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U nedelju, 3. aprila, umrlo je troje ljudi koji su bili deo Jugoslovenskog dramskog pozorišta - glumica Snežana Nikšić, inspicijent Vanja Janketić, i Nada, supruga našeg Vlaste Velisavljevića, i stvarno sam se potresla. I kada su mi javili za Dejana Mijača, osetila sam da se u mom životu zatvorio jedan krug, rekla je za Nova.rs Cvijeta Mesić povodom smrti čuvenog pozorišnog reditelja.

– Znalo se da je u godinama, ali kada ode tako neko ko je imao uticaja na vaš život, osetite se praznim. A za moj život, Dejan je stvarno bio važan.

Glumica se prisetila svojih početaka u Jugoslovenskom dramskom pozorištu koji su bili vezani za Mijača.

– Kada sam kao mlada glumica došla u JDP, on je tamo radio svoju prvu režiju. Bila je to „Vasa Železnova“ i igrala sam u toj predstavi, i posle se naša saradnja nastavila. Sledila je „Pučina“, „Ruženje naroda“, da ne nabarajam… Zato sam se, između svih njegovih glumaca, i ja smatrala njegovom glumicom.

Cvijeta Mesić u „Pučini“ Dejana Mijača, Foto: Printscreen/YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

U njegovim režijama, dodaje Cvijeta Mesić, glumci su imali značajno mesto, uvek im je davao prostora.

#related-news_1

– Voleo je glumce. Za nas je bio stvarno pravi mag koji je sve znao i kada radite sa njim znali ste da će sve da bude kako treba. Bio je jako inspirativan i izuzetno duhovit čovek, i imao je neku posebnu toplinu koja mi je uvek bila dirljiva. Njegova životna priča je filmska, i kada je ostao sam, dolazio je u pozorište u pratnji svog psa, i ta slika mi je sada pred očima. Dejan je bio poseban i divan čovek za mene.

Akademik Dejan Mijač preminuo je juče u 87. godini. Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Bonus video: Dejan Mijač