Bijenale grafike od 3. septembra u Domu kulture, Foto: promo

Četvrto međunarodno Bijenale grafike biće otvoreno u četvrtak 3. septembra u 19 časova u holu čačanskog Doma kulture, saopštili su organizatori.

Na glavnoj izložbi  i na pratećim postavkama manjeg obima, u periodu od 3. do 26. septembra biće predstavljeno 138 umetnika iz 33 zemlje.

Izložbeni program Bijenala pruža uvid u aktuelnost grafičke raznorodne produkcije sa domaće i međunarodne scene. Centralni događaj manifestacije je glavna izložba u srednjem i gornjem holu Doma kulture. U likovnom salonu te ustanove publika će moći da vidi radove Gabrijele Bulatović iz Beograda, dobitnice Grand Prija Bijenala 2018. godine.

Studentska sekcija predstaviće radove studenata završnih godina Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu.

Na pratećim izložbama na zasebnoj lokaciji u Istorijskom arhivu u biće predstavljeni radovi u kategoriji Minijatura. U posebnoj prezentaciji biće predstavljena dela studenata svih godina studija na departmanu za Likovne umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Na otvaranju će biti objavljeni dobitnici nagrada Bijenala Grand Pri u novčanom iznosu 1.500 evra, za inventivnost u grafičkoj umetnosti, tehničku izuzetnost, studentski rad i specijalno priznanje za Eks Libris.

Ovogodišnji međunarodni žiri za nagrade je radio u sastavu: Vlado Goreski umetnički direktor Trijenala grafike u Bitolju (Severna Makednija), Božidar Zrinski kustos u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani (Slovenija), Venceslav Antonov umetnički direktor Bijenala grafike u Varni (Bugarska) i Miodrag Danilović istoričar umetnosti iz Gornjeg Milanovca.

Kao poseban programski segment Bijenala, 4. septembra biće održana panel diskusija sa izlaganjima petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Amerike. Panelisti će održati izlaganja kojima se razmatra složeno značenje grafike kao medija komunikacije i umetničkog izražvanja. Sva izlaganja predstavljena na panelu biće objavljena u Zborniku radova. Zbog vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, panel će ove godine biti održan onlajn.

Sve izložbe biće dostupne publici kroz samostalne posete kao i putem grupnih stručnih vođenja koja su zbog mera predostrožnosti ograničena na 10 posetilaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar