Matine u Narodnom pozorištu: Arije i dueti iz čuvenih opera

Kultura 10. apr. 202109:36
Podeli:
Narodno pozorište Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Narodno pozorište će sutra predstaviti dva koncerta Opere i to u matine terminu, pa su tako od 12 sati na repertoaru scene iz čuvenih opera polaznika operskog studija, dok je gala veče predviđeno za arije "V'iši d'arte” (Živeh od umetnosti).

Polaznici Operskog studija “Borislav Popović” će izvesti arije i duete iz opera „Kapuleti i Monteki“, „Rigoleto“, „Karmen“, „Norma“, „Boemi“ i „Evgenije Onjegin“.

U režiji Ivane Dragutinović Maričić u ovom spektaklu učestvuju Katarina Radovanović, Nevena Ðoković, Ermin Ašćerić, Isidora Stevanović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Jana Cvetković, Marija Jelić, Maja Pavković, uz klavirsku saradnju Milivoja Veljića i Teodore Jevtić.

Gosti koncerta su solistkinja Opere Nataša Rašić i student Fakulteta muzičkih umetnosti Milan Obrenović.

Umetničko rukovodstvo operskog studija čine vokalni pedagozi Sanja Kerkez i Jadranka Jovanović, rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, glumac i saradnik za scenski pokret i govor Andreja Maričić, kao i dirigent Ðorđe Pavlović.

Operski studio se prvi put pojavio u Narodnom pozorištu sredinom 20. veka pod vođstvom maestra Oskara Danona, kasnije dirigenta Bogdana Babića i reditelja Mladena Sabljića.

Posle duže pauze, operski studio je ponovo aktiviran 70-tih godina sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora, pod umetničkim vođstvom reditelja Slobodana Turlakova i maestra Predraga Miloševića, uz muzičku (klavirsku) saradnju Aleksandra Kolarevića.

U znak sećanja na istaknutog reditelja Opere Borislava Popovića, operski studio od 30. marta 2009. godine nosi njegovo ime.

Kroz operski studio Narodnog pozorišta prošle su mnoge generacije, a neki od njih su stekli ime priznatih umetnika u zemlji i inostranstvu.

Jasmina Trumbetaš Petrović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Veče arija i dueta iz Verdijevih opera, pod nazivom „V’iši d’arte“ (Živeh od umetnosti) u izvođenju solista, hora i orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu na programu je od 19 sati, pod dirigentskom palicom Dejana Savića i Zorice Mitev Vojnović,

Režija je poverena Ivani Dragutinović Maričić, a nastupiće Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Sanja Kerkez, Dejan Maksimović, Dušan Plazinić, Janko Sinadinović, Željka Zdjelar, Nevena Bridžen, Dragutin Matić, članovi hora i orkestra Opere.

Komentari

Vaš komentar