Matija Dedić Foto: privatna arhiva

Na 22. Internacionalnom džez festivalu Kragujevac (IDFK), koji će biti održan od 27. do 29. avgusta, nastupiće muzičari iz Danske, Austrije, Hrvatske, Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Organizator festivala je Art Quart tim uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Kragujevca, Austrijskog kulturnog foruma, ambasada Danske i Hrvatske u Srbiji.

Direktorka festivala Verica Nerić rekla je FoNetu da je IDFK jedan od retkih festivala ovog tipa u Srbiji koji se 22 godine održava bez prekida.

Već 22 godine dovodimo u Srbiju džez muziku i predstavljamo je domaćoj publici. Potrudili smo se da i ove godine dovedemo džez zvezde sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope koje će tokom tri festivalske večeri publici predstaviti razne stilove džeza, od klasičnog do fusion, eksperimentalnog, crossovera, etno džeza, rekla je Nerić.

Ona je istakla da je slogan ovogodišneg festivala „Stvarnost“, navodeći da su organizatori time želeli da istaknu potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja i u vreme neizvesnosti i globalne krize, poput pandemije korona virusa.

Programi će biti realizovani u Svečanoj sali Prve kragujevačke Gimnazije i na Garden stejdžu Kneževog arsenala.

Prve festivalske večeri, 27. avgusta u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiće Matija Dedić iz Hrvatske, a nakon njegovog koncerta biće održana radionica „Kako se sluša džez“, koju vode Ivan Ilić i Vasil Hadžimanov.

U subotu, 28. avgusta na Garden stejdžu Kneževog arsenala nastupaju Girls in Airports iz Danske, kao i Kanton6 i Antonie iz Severne Makedonije. Poslednje veče rezervisano je za Albanian Jazz Societ iz Albanije, Bosque Sound Community, KK trio iz Austrije i Elektrik Orkestra iz Srbije

Prateći program počinje 25. avgusta postavkom fotografija i jednokratnih kostima inspirisanih džezom, a dve muzičke radionice koje će voditi eminentni predavači imaju za cilj da aktivno uključe publiku i predstave manje poznate muzičke žanrove.

Ulaznice za Festival mogu se nabaviti putem sajta www.tickets.rs.

Cena dnevnih ulaznica je 800 dinara, a komplet karata za tri festivalske večeri iznosi 2.000 dinara.

Organizatori su najavilli da će poštovati sve zvanične preporuke i sprovesti preporučene mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar