Jugoslovenska kinoteka dodela priznanja Zlatni pecat Slobodan Sijan
Slobodan Šijan Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), istaknuti filmski reditelj, scenarista, pisac i vizuelni umetnik Slobodan Šijan biće gost ciklusa SANU "Susreti sa stvaraocima - Masterklas", u sredu, 9. marta u 18 sati.

Šijan je režirao nekoliko najpopularnijih i najcenjenijih srpskih igranih filmova, ali je i umetnik koji je dao upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni, imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus, naveli su organizatori u pozivu.

Najšire je poznat po dugometražnim igranim filmovima „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“, ali i po višedecenijskom bavljenju neoavangardnim i postavangardnim praksama, od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva do konceptualne umetnosti, kemp kolaža i performansa.

Slobodan Šijan je rodjen 1946. godine u Beogradu, gde je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti (1970) i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (1975), u klasi Živojina Pavlovića.

Bonus video: Rene Bitorajac o Poslednjem socijalističkom aftefaktu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar