Lordan Zafranović otvaranje FEST-a Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj i producent Miloš Đukelić, član odbora Festa predstavio je industrijski program "FEST Pro" na kome će najviše pažnje izazvati masterklas čuvenog filmskog reditelja Lordana Zafranovića zakazan za sredu.

Tokom susreta sa medijima danas u Press centru Mts dvorane, Đukelić sa Marinom Palalić je najavio veliki broj gostiju iz regiona i inostranstva, te podsetio da je prošle godine na prvom izdanju „FEST Pro“ gostovalo više od 100 profesionalaca.

Program će trajati od 28. februara do 1. marta u Mts dvorani.

– Kao što se kaže za Fest da je „više od bioskopa“, tako je i „Fest Pro“ zapravo „više od festivala“. Tu će biti organizovani razgovori, paneli da vidimo kuda ide danas kinematografija, više da pričamo o filmu, kao refleksija vremena, ne samo da ga gledamo – objasnio je Đukelić koji je osmislio i pokrenuo program „Fest Pro“ 2023.

Najavio je da će biti realizovana radionica „Kako da se glumci ponašaju pred kamerama na kastinzima“ te ukazao na činjenicu da je kasting veoma važan, i da ne treba samo poznati glumci da se biraju za projekte.

Izdvojio je master klas hrvatskog scenariste i režisera Lordana Zafranovića 28. februara kao nešto najatraktivnije što ne bi trebalo propustiti. Đukelić je naglasio da je Lordan Zafranović posebno sada aktuelan zbog novog filma „Zlatni rez 42“ koji je nedavno snimio.

Autor kultnih filmova „Operacija u 26 slika“, „Haloa praznik kurvi“, „Hronika jednog zločina“, „Pad Italije“, „Ujed anđela“ i „Večernja zvona“, Zafranović je nakon više decenija priprema, završio film „Zlatni rez 42“. Scenario nekada radnog naziva „Djeca Kozare“ su pisali Arsen Diklić i sam reditelj, a uloge u surovoj ratnoj priči iz miljea stradanja našeg naroda u logoru Jasenovac, igraju: Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Leon Lučev, Mina Sovtić, Milan Marić, Pavle Mensur, Petar Benčina, Bojan Navojec, Dušanka Stojanović Glid, Rene Bitojarac, Željko Dimić, Eva Ras, Milena Vasić, Katarina Radivojević, Gorica Popović, Katarina Gojković…

Miloš Đukelić KZS FEST najava Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Đukelić je najavio i panel o filmskoj kritici, za koju smatra da je danas dosta zapostavljena, skoro da nestaje, jer se sve svodi na kratku vest o nekom filmu, izveštaj, a potrebno je da to bude prava analiza.

Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar