Želimir Žilnik Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodelom Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku i projekcijama rediteljskog debija glumca Radivoja Bukvića kratkometražnog ostvarenja "Još jedan dan" i za Oskara nominovanog filma "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna, večeras je u mts Dvorani počeo 52. Fest!

Primajući nagradu, Žilnik se zahvalio svim glumcima i saradnicima koji su u bogatoj karijeri učestvovali u stvaranju njegovih čuvenih ostvarenja. Bez njih, kako je podvukao reditelj, ne bi bio tu gde jeste.

– Zahvaljujem se Festu na ovoj nagradi jer je to manifestacija sa najboljim i najinteresantnijim filmovima. Kad god sam bio na Festu, bio sam u procesu gledanja i učenja. Ne bi bilo ni mene ni mojih ostvarenja da nisam imao fantastičnu kreativnost mojih saradnika. Njih je bilo toliko da bi mogli da napune ovu salu do poslednjeg mesta – kazao je Žilnik.

Želimir Žilnik Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Od silnog uzbuđenja naš veliki reditelj je nakon govora zaboravio da kaže one tri važne reči, te se uz osmeh vratio i sa Jugoslavom Pantelićem uzviknuo: “Fest je otvoren” dobivši gromoglasan aplauz i ovacije.

Jugoslav Pantelić i Želimir Žilnik Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Prethodno je umetnički direktor Festa Pantelić istakao da slogan “Idi i gledaj” predstavlja jednostavan poziv upućen ljubiteljima sedme umetnosti „da otvorena srca priđu filmovima iz svih delova sveta koji pričaju najrazličitije storije“.

– Dozvolite sebi da vas iznenadi nešto neočekivano. U ovom vremenu, kada jednim klikom možemo da dođemo do informacije o nekom filmu, slogan “Idi i gledaj” predstavlja pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i osećaj kada prvi put nešto vidimo. Filmovi imaju tu moć da nam pružaju drugačiji pogled na stvari, gledanjem filma sagledavamo stvarnost, gledamo druge, te onda i same sebe. Svako to iskustvo donosi promenu – poručio je Pantelić.

Jugoslav Pantelić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Međutim, treba reći da su ti ljubitelji sedme umetnosti i puna sala, jedina snažna konstanta ovog, najvažnijeg filmskog festivala u nas.

Kada su pre samo jednog dana organizatori najavljivali novo izdanje, poručili su: “Ne brinite, Festu nije odzvonilo”. Nažalost, mnogo toga na večerašnjoj ceremoniji govorilo je suprotno.

Ljubinka Klarić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kada uporedimo izdanja Festa u godinama za nama, navikli smo na svečanost za koju su se mnogi pripremali danima unapred.

Radivoje Raša Bukvić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Međutim, počev od crvenog tepiha koji je organizovan u foajeu mts Dvorane kojim su prošetali svega nekoliko ljudi, do lošeg osvetljenja u sali, da ne kažemo mraka u kojem su često bili voditelji programa glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović, do benda Artan Lili koji je, uz loše ozvučenje, sa nekoliko minuta kašnjenja izveo dve popularne pesme…

No, nadamo se da će ovakvi i slični propusti ostati iza nas, jer je pred vernom publikom Festa do 3. marta 108 filmova, koji dolaze sa velikih svetskih festivala i sa prestižnim nagrada, a tu je i šest novih domaćih ostvarenja.

Glavno festivalsko mesto biće Mts dvorana, s tim što su filmovi na programu i u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksima u Ušću i Galeriji. Fest će se simbolično, vratiti i u svoj „stari dom“ – Sava centar. Iako se Velika dvorana ovog zdanja još uvek renovira, deo programa Festa odvijaće se od 1. do 3. marta u adaptiranoj Sali 1 u renoviranom Sava centru, uz dve projekcije dnevno. „Idite gledajte“ pa procenite sami!

Bonus video: Počinje FEST, Jugoslav Pantelić o repertoaru i filmovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar