Marko Louis Foto: Promo

Imao tri prva solistička koncerta u Beogradu, Sarajevu i Novom Sadu 2017. godine. Od tada je Novi Sad baza za moje koncerte, obožavam novosadsku publiku. Ne zato što su 90% žene nego zato što svi pevaju na glas čak pesme koje nisu komercijalne što bi rekli B2 pesme“, kaže muzičar Marko Louis koji najavljuje koncert 28. aprila u Kreativnom distriktu u Novom Sadu kada će sa bendom izvesti nove pesme "Dude" i "Ruse kose".

Marko Louis rođen je u Minhenu u Nemačkoj gde se i školovao. Studije je završio u Beogradu na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za snimanje i dizajn zvuka. Paralelno sa fakultetom Мarko je svirao perkusije sa svojim ocem Ljubišom Stojanovićem Luisom. U maju 2015. godine izdao je svoj prvi solistički album pod nazivom ”Shine on me”, koji je na engleskom jeziku.

Koncert Marka Louisa u okviru „Zastava budućnosti“ jedan je od gotovo 70 događaja, na kojima će mladi kroz muziku, ples, cirkus, predstave, izložbe, modu i različite aktivacije preoblikovati autentičan prostor industrijskog nasleđa Novog Sada, predstavljajući tako i novo ruho obnovljenih prostora koji započinju novi kreativni život.

„Zastave budućnosti“ u fokus stavljaju mlade i podstiču njihovo kritičko promišljanje kroz različite vrste umetnosti, a poseban akcenat je stavljen na predstavljanje više od 30 mladih muzičara. Koliko su mladima danas pružene takve prilike pogotovo da na istom mestu podele svoja iskustva sa drugim kolegama?

– Kada si zaljubljen u muziku i svakodnevno si okružen muzikom onda svako nalazi svoju zajednicu. Najlepše je kada nađeš slično posvećene ljude pa da podeliš svoju ljubav prema muzici, ritmovima, melodijama. Lepo je kada takve zajednice dobiju svoja krila i dobiju podršku od nekih organizacija kao što su radionice i slično gde muzičari mogu da dele svoja iskustva.

Jednom prilikom si izjavio da si od oca naučio da ne postavljaš žanrovske granice u muzici. Da li to predstavlja budućnost muzike?

– Ja mislim da je to sadašnjost. Velika stvar je danas da ne moraš da pratiš trendove nego sve je u trendu. Sve je moderno i sve je retro. Što bi se reklo laka je igra. Najbitnije je „samo“ da budeš originalan, odnosno da ne kopiraš već da nađeš svoj gruv i svoju boju.

Kako bi opisao muziku koju stvaraš nekome ko nije upoznat sa tvojim radom?

– Kombinacija soul i pop muzike sa elementima etno kulture. Volim da spajam tradicionalno i moderno. Ali ne volim da je opisujem. Mislim da je najbolje da ljudi dođu na koncert i da sami skontaju.

Pesma „Dude“ inspirisana je filmom „Nečista krv“. U čemu sve pronalaziš inspiraciju kada stvaraš muziku?

– Pored muzike i iskustva koje sam upio u životu volim da tražim inspiraciju u nečemu šta je kontrast od mog ukusa, estetike. Volim da me inspiriše nešto što je potpuno drugačije nego što sam ja.

Marko Luis
Marko Luis Foto:Promo

Tvoj poslednji album nosi naziv „Sloboda“. Šta je za tebe sloboda?

– Sloboda je za mene da izađeš iz svoje konfor zone i da nađeš svoje pravo „ja“. To možeš samo ako prihvatiš životne izazove i da ponekad plivaš u kontra smeru.

Šta je za tebe najveći izazov, a šta još uvek neostvareni san?

– Najveći izazov mi je da stvorim balans u životu. Izazov da me ne vode moje trenutne površne želje nego da me vode smernice koje su dobre za moj duh i za moje telo. Trenutno su mi svi snovi ispunjeni. Voleo bih da doživim da starim sa mojom suprugom i da doživim da gledam kako rastu moja deca i da postanem i deda.

Koga preporučuješ od mladih muzičara i koga slušaš privatno?

– Preporučio bih jednu talentovanu kantautorku iz Makedonije. Zove se Dina Jashari. Trenutno slušam njen album i novi album genijalca Stromae. Imao sam takođe priliku da produciram album mladog kantautora Theo Eliott iz Valjeva. Objavio je prva dva singla „You’re mistaken“ i „Drugs“. Ima nestvaran glas i ideje.

Bonus video: Kurt Kobejn – Prerani odlazak vanserijskog muzičkog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar