Gabrijel Garsija Markes Gabriel García Márquez
Gabrijel Garsija Markes Foto: El Tiempo / Zuma Press / Profimedia

Čak 400 odevnih predmeta i modnih detalja preminulog pisca Gabrijela Garsije Markesa naći će se na humanitarnoj aukciji u Meksiku u sredu, objavila je porodica nobelovca.

Događaj pod nazivom „Ormar Garsije Markesa“ odvija se u sklopu otvaranja kulturnog centra u Markesovoj rezidenciji na jugu Meksika, preneli su lokalni mediji.

Tamo je autor „Sto godina samoće“ živeo godinama i napisao brojna svoja dela. Stvari koje su ponuđene na prodaju odabrala je Markesova unuka Emilija Garsija Elizondo, koja će voditi kulturni centar.

„Gabo“, kako su zvali Markesa, imao je omiljene krojače i omiljene dizajnere“, navodi se u njenom saopštenju i dodaje kako neki komadi odeće nose u sebi „tragove njegovog života kao pisca“, poput jakne s hemijskom u džepu koju je koristio za potpisivanje svojih knjiga.

Poznati pišcevi sakoi od tvida su deo kolekcije, a mogu da se kupe i predmeti njegove žene Mercedes Barče.

Odeća koju je nosila kada je njen suprug primio Nobelovu nagradu za književnost 1982, biće prikazana, ali nije na prodaju.

Prodaja će početi 20. oktobra, a prihod će biti doniran fondaciji koja pomaže deci iz autohtonih zajednica u južnom Meksiku.

Bonus video:

Zašto je važno čitati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar