Podeli
Knjige, ilustracija, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Olja Savičević Ivančević i Katarina Janković Popović jednoglasno je odlučio da nagradu "Laza K. Lazarević" za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u godini 2020. dodeli Mariji Ratković za priču "Ambis".

U više od 50 priča, pristiglih na konkurs, dominiraju realističke tehnike pripovedanja i savremene teme: urbano otuđenje i smrt sela, emotivni i karijerni padovi, nasrtaji realnosti na detinje i mladalačke snove, tranziciona napetost življenja, susret sa prošlošću i precima, bilo iz perspektive ličnog, porodičnog, ili pak kolektivnog pamćenja, konstatovao je žiri.

“Čini se da su postmodernistički postupci i eksperimentalne tehnike ovoga puta uzmakli pred izazovima neoliberalne stvarnosti”, zapazili su članovi žirija.

Žiri je izdvojio više priča koje su upečatljive, napisane lepim jezikom i stilom, a među njima su “Noćna svetlost”, “Vlak bez voznog reda”, “Malo više od života”, “Dve babe”, “Predstava bez aplauza”, “Nežne šake fra Bartola” i “Ferdinand Hofman, ludilo i smrt”.

U jakoj konkurenciji, priča Marije Ratković “Ambis” izdvojila se, kako je naveo žiri, “upečatljivom, višeslojnom naracijom o iskustvu ženskog odrastanja koje neretko podrazumeva kompromise, obmane i taktiziranje”.

“Zadatom procesu mirenja s realnošću suprotstavljen je buntovni simbolički sunovrat u instinkt i košmar, u opasnost i rizik, u otkrivanje emocije i emotivno sazrevanje. Marija Ratković duboko poštuje kratku pripovednu formu kao čist i svetao prostor u kom su umetnici reči dužni da odaju počast izuzetnosti i izazovu, promeni i spoznaji, svakoj prividno maloj revoluciji odrastanja”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Komentari

Vaš komentar