Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube/Novi Sad 2021

Glumac Predrag Miki Manojlović i pisac Vladimir Kopicl dobitnici su nagrade "Dimitrije Mitrinović" Fondacije "Ars Longa" za 2020. godinu, saopšteno je iz ove fondacije.

Žiri u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Lena Volgin i Nemanja Veljović Subrosa odlučio je da nagradu „Dimitrije Mitrinović“ za 2020. godinu ponesu Predrag Miki Manojlović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti i Vladimir Kopicl za roman „Purpurna dekada“ (Dereta, 2020) i izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti, dodaje se u saopštenju Fondacije „Ars Longa“.

Predrag Miki Manojlović jedan je od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije. Od svoje 25. godine do danas ostvario je četrdeset glavnih uloga u pozorištu (od klasičnog repertoara do savremenih dela i eksperimentalnih procesa), dok je na filmu odigrao 80 rola. Višestruki je nosilac najviših profesionalnih i društvenih priznanja bivše Jugosavije i današnje Srbije za domete u pozorištu i na filmu. Igrao je u filmovima koji su osvajali Zlatne palme u Kanu, ili bili nominovani za nagrade Oskar i Zlatni globus.

Miki Manojlović, foto Vesna Lalić

Član je Evropske Filmske Akademije od 2007. godine i počasni doktor Univerziteta Audiovizuelnih Umetnosti Njujork-Pariz-Skopje. Svojim dobrotvornim radom i kroz beogradsku „Radionicu Integracije“ ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca, podsećaju iz Fondacije „Ars Longa“.

Vladimir Kopicl, književnik i prevodilac, objavio je više od dvadeset knjiga poezije i eseja i priredio niz pesničkih antologija i zbornika. Dobitnik je brojnih književnih priznanja, među kojima su Disova nagrada za pesnički opus, „Desanka Maksimović“ za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije i „Ramonda Serbica“ za doprinos književnosti i kulturi. Član je Upravnog odbora Srpskog PEN centra i više domaćih i međunarodnih udruženja pisaca i teatrologa.

Vladimir Kopicl Foto: Printscreen/YouTube/Novi Sad 2021

Roman Vladimira Kopicla „Purpurna dekada“, u podnaslovu i gotski herc roman 3D, predstavlja izvesnu posebnost na polju srpskog romana 21. veka. Ovo Kopiclovo delo može se posmatrati i kao roman čulnih odjeka dvoje ljudi koji se zbog okolnosti neprestano susreću: roman strasti i potrebe za osobom, ali i roman o samoći i usamljenosti, podsećaju iz ove fondacije.

Nagrada „Dimitrije Mitrinović“ biće uručena Predragu Mikiju Manojloviću i Vladimiru Kopiclu krajem maja 2021, u Galeriji 73 na Banovom Brdu, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar