Dunavski kulturni festival, Dunavsko more
Foto: Tomo Brejc/Promo

U bajkovitom dvorištu palate Ilion u Sremskim Karlovcima, nadomak Novog Sada, u okviru programskog luka „Dunavsko more“, 13. avgusta će se održati „Dunavski kulturni festival“.

Originalna, autorska muzika koja je virtuoznim izvedbama probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike, stiže u Evropsku prestonicu kulture.

Ti posebni umetnici su Manjifiko, DJ Kilo Kilo, grupe Gustafi, La Caravane Passe i Pannonia Allstars Ska Orchestra.

Dunavski kulturni festival, Dunavsko more
Foto: Promo

Manjifiko (Magnifico) dolazi iz Slovenije i svoju muzičku karijeru počeo je u grupi U’redu. Kasnije je nastavio kao solista i snimio je šest albuma. Njegove pesme pozivaju na ples, ali ponekad i na diskusiju u parlamentu Evropske unije. U svoj rad ubraja i stvaranje filmske muzike

DJ Kilo Kilo (Vojislav Malešev) rođen je u Novom Sadu gde radi u Srpskom narodnom pozorištu, kao pevač u operskom horu. Ima samostalni reggae/ragga MC projekat pod nadimkom Killo Killo u kome peva preko roots reggae ili ragga ridima koristeći svoju poeziju, a ponekad dodaje i orijentalne nijanse postojećim melodijama. Bend KILLO KILLO je osnovao 2007. godine. Kao DJ Killo Killo aktivno učestvuje u svim događajima koje organizuje Global Village People, a nastupao je širom bivše Jugoslavije, u Rio De Žaneiru, Parizu, Beču, Dortmundu, Kelnu.

Dunavski kulturni festival, Dunavsko more
Pannonia Allstars Ska Orchestra Foto: Promo

Grupa Gustafi je osnovana krajem 1980. u malom gradiću Vodnjanu, u Istri, iz jedne amaterske scenske grupe sklone performansima i pod nazivom Gustaphy njegovi dobri duhovi održala prvi nastup. Članovi Edi Maružin i Čedomir Mošnja 40 godina sviraju zajedno, iza sebe imaju jedanaest albuma i preko 2500 nastupa. U početku eksperimentalni punk rock kasnije zamjenjuju uticaji istarske etno glazbe, kao i ostale svetske etno scene, iz čega se stvorio osebujni zvuk Gustafa po kojem su i sada poznati.

Bend La Caravane Passe već nekoliko godina puni koncertne dvorane i festivale. Već skoro dvadeset godina frontmen ove grupe je Toma Feterman.

Dunavski kulturni festival, Dunavsko more
La Caravane Passe Foto: T. Pakić/Promo

A Pannonia Allstars Ska Orchestra je osnovan 2003. godine, kada je počeo da svira u lokalima Budimpešte. Kako su godine prolazile, bend je postao vodeći ska revival, kako u Mađarskoj, tako i u drugim evropskim zemljama.

Ovi muzičari nastupiće na „Dunavskom kulturnom festivalu“, jednodnevnom muzičkom događaju čiji je cilj da domaćoj publici prikaže deo muzičke raznolikosti koju nude muzičari iz Evrope. Ulaz na festival je slobodan.

„Dunavski kulturni festival“ deo je programskog luka „Dunavsko more“ koji će kroz gotovo 160 događaja, koji se bave zaštitom životne sredine, građana i publike, do 21. avgusta okupiti 620 umetnika iz različitih zemalja.

Bonus video: Nišvil festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar