Ministarka kulture Maja Gojković. Foto:Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predala je danas zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "YES Yugoexport sistem-YES Korporacija dd Beograd“, koja je zakazana za 18. maj, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetimo priču o umetninama iz fundusa „Jugoeksporta“, koja bi trebalo da budu ponuđena na aukciji, portal Nova.rs objavio je 30. maja u tekstu pod naslovom „Sumrak Jugoeksporta: Gde su slike iz kolekcija velikih firmi“.

Među 148 artefakata u „Jugoeksportu“ su i dela slavnih slikara Miće Popovića, Lubarde, Konjovića… Cena je, kako je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, 10,4 miliona dinara.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac nam je tada rekao da je „Sumrak Lovćena“ Petra Lubarde najvrednije delo koje se još nalazi u vlasništvu nekada velike firme „Jugoeksport“.

– To je zaista kapitalno delo srpske umetnosti nad kojim se treba klanjati – kazao je Kusovac.

U zahtevu direktorki Agencije Dragici Petrović Gojković je navela da su rešenjem Muzeja Grada Beograda od 12 . maja ove godine pokretna kulturna dobra utvrđena umetnička dela likovne i primenjene umetnosti, od čega 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti, koja su predmet prodaje javnim nadmetanjem.

Gojković je ukazala da predmetna dela proglašena za kulturno dobro i da su utvrđene mere zaštite navedenih kulturnih dela, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, i da je „stečajnom dužniku zabranjeno da njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili njihove upotrebe u komercijalne svrhe“.

„Ministarstvo kulture i informisanja na ovaj način pridružuje se zahtevu Pravobranilištva Grada Beograda upućenom Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika i Privrednom sudu u Beogradu“, naglašeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar