Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministarka kulture Maja Gojković najavila je na današnjoj konferenciji za medije ovogodišnji 16. po redu Kustendorf istakavši da je to jedinstven festival namenjen istinskoj kulturi i lepoti, ali se osvrnula i na status Upravnog odbora Filmskog centra Srbije čiji novi članovi još uvek nisu odabrani.

– Kustendorf na Mećavniku slavi lepotu, film, razmišljanje autora izdižući autorski film iznad svega, a najvažnije slavi ideju. Ne podleže komercijalizmu, niti od filma pravi robu – rekla je Gojkovićeva na konferenciji u Vladi Srbije pričajući o festivalu na Mokroj Gori.

Međutim, govorila je i o finansijskoj podršci države kulturnim institucijama, a upitana o statusu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koji je ove godine podržan sa milijardu i sto miliona dinara, kazala je:

– Zaista je velika suma kojom smo ove godine podržali FCS. Milijardu i sto miliona je izdvojeno za Filmski centar i to za realizaciju filmova, a još milijardu i osamsto za podsticaj za snimljene filmove. Nadam se da ćemo imati filmove koji će zavredeti pažnju evropskih tržišta.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada je reč o statusu Upravnog odbora ove institucije, koji je odavno izgubio legitimitet i „spao“ na tri člana (Jelenu Trivan, Petra Jakonića i Miroslava Lekića), Maja Gojković je istakla da je Ministarstvo kulture sa Vladom Srbije trenutno u procesu traganja za modelom prema kojem bi UO mogao da funkcioniše na najbolji način u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o kinematografiji.

– Upravnom odboru je davno istekao mandat, a sada, kada su prošli izbori i kada je formirana Vlade, vreme je da predlažemo članove. Takođe, tokom ovih meseci ističe mandat i direktoru FCS Gordanu Matiću. Veliki izazovi su preda mnom kao ministra kulture ali i pred Vladom Srbije jer ona bira članove – zaključila je Gojkovićeva.

Vlada Srbije je na sednici, održanoj 12. januara, donela predlog izmene postojećeg Zakona o kinematografiji koji se prevashodno odnosi na funkcionisanje Filmskog centra Srbije. Izmenom zakona se predlaže da umesto Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, ubuduće direktor Centra donosi odluku o predlogu komisije u roku od 15 dana, što je, kako se navodi u obrazloženju, više u skladu sa ostalim javnim konkursima koji se raspisuju na osnovu Zakona o kulturi.

Bonus video: Marković: FCS pokušava da sruši konkurs zbog mog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar