Jelena Trivan Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vlada Srbije je na sednici, održanoj 12. januara, donela predlog izmene postojećeg Zakona o kinematografiji koji se prevashodno odnosi na funkcionisanje Filmskog centra Srbije.

U obrazloženju izmene konstatuje se da je Zakonom o kinematografiji utvrđeno da Filmski centar Srbije kao povereni posao, dva puta godišnje raspisuje i sprovodi javni konkurs radi prikupljanja predloga za finansiranje ili sufinansiranje projekata proizvodnje domaćih filmova. I dok predlog odluke o izboru projekata po raspisanom javnom konkursu donosi konkursna komisija koju obrazuje Centar, a Upravni odbor na osnovu predloga te komisije odlučuje o izboru projekata i dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje izabranih projekata u roku od 15 dana od donošenja predloga komisije, sada se to menja.

Izmenom zakona se predlaže da umesto Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, ubuduće direktor Centra donosi odluku o predlogu komisije u roku od 15 dana, što je, kako se navodi u obrazloženju, više u skladu sa ostalim javnim konkursima koji se raspisuju na osnovu Zakona o kulturi.

U pregledu odredbe koja se menja podseća se da „predlog odluke o izboru projekata po raspisanom javnom konkursu donosi komisija koju obrazuje Centar“. Komisija se, kako se navodi, sastoji od pet članova iz reda istaknutih umetnika i stručnjaka u oblasti kinematografije.

Komisija iz stava 3. ovog člana utvrđuje predlog odluke u roku od 60 dana od dana završetka javnog konkursa iz stava 1. ovog člana, a posle sprovođenja konkursa i donošenja odluke o izboru projekata Centar vrši kao poverene.

Foto::shutterstock

Kriterijumi za izbor projekata u kinematografiji koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije su originalnost, autentičnost ideje, teme i sadržaja scenarija;

inovativnost, ubedljivost scenarija i doprinos razvoju filmskog jezika; narativna struktura scenarija, karakterizacija likova i uverljivost dijaloga; ocena doprinosa značaju domaće kinematografije; doprinos scenarija u predstavljanju duha vremena; očekivana privlačnost filma za domaći i međunarodni kulturni prostor; uspešnost prethodnih filmskih projekata reditelja filma; izvodljivost projekta; učešće stranih producenata u projektu – navodi se u predlogu odredbe koja se menja.

Podsetimo, nakon skandala koji se novembra 2021. desio kada je UO FCS-a prvi put u istoriji odbio predlog sopstvene komisije da se finansijski podrže filmovi „Doktor D“ Gorana Markovića, „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika i „Škartovi“ Srđana Dragojevića, koji je izazvao odijum u javnosti, u ovom telu su počele da pljušte ostavke. Od devet članova UO, kojim predsedava Jelena Trivan, sukcesivno je pet članova podnelo ostavke, jedan je preminuo, pa je „knjiga“ spala na „tri slova“: Trivanovu (koja se nedavno povukla i s čelnog mesta Službenog glasnika, a po svoj prilici zameniće je na toj poziciji Mladen Šarčević), Miroslava Lekića i Petra Jakonića. I s obzirom da UO nema legitimitet više od godinu dana, od tada sve predloge konkursne komisije aminuje Ministarstvo kulture.

Šta izmena postojećeg zakona u praksi znači? Predlogom izmene Zakona o kinematografiji ubuduće će, umesto UO ili Ministarstva kulture, odluke komisije aminovati direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Bonus video: Tema Filmski centar Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare