Maja Gojković i Lorens de Kar
Maja Gojković i Lorens de Kar; Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Muzej Orsej gde je razgovarala sa direktorkom Lorens de Kar, koja će od septembra preuzeti vođenje Luvra.

Gojković je uputila čestitku Lorens de Kar povodom imenovanja za direktorku Luvra, na čije čelo će stupiti 1. septembra kao prva žena koja će voditi ovu instituciju u 228 godina dugoj istoriji.

Naša ministarka je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje još intenzivnijih bilateralnih odnosa u oblasti kulture sa Francuskom, i posebno značajnim institucijama kulture kao što su muzeji Orsej i Luvr.

U tom kontekstu, za ustanove kulture u Srbiji značajni su saradnja i razmena iskustva iz oblasti muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju press službe ministarstva.

Maja Gojković i Lorens de Kar
Maja Gojković u Muzeju Orsej, ispred čuvene „Olimpije“ Eduara Manea; Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Gojković je istakla da postoje brojni potencijali saradnje Muzeja Orsej sa ustanovama kulture u Srbiji, posebno u okviru održavanja projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine.

U okviru posete Parizu Maja Gojković će se sutra sastati sa ministarkom kulture Republike Francuske, Rozlin Bašlo Narkan, nakon čega će razgovarati sa Žili Narbe, generalnom menadžerkom Centra “Žorž Pompidu”, a u Kulturnom centru Srbije otvoriće izložbu „Prolaznici“ Milana Cileta Marinkovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar