Foto:promo

Najboljim filmom 29. Festivala evropskog filma Palić proglašena je "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđua, najbolju režiju ima ostvarenje "Pamfir", a specijalno priznanje otišlo je naslovu "Nežno", saopštio je žiri na današnjem susretu s medijima na Paliću.

S obzirom da se 29. Festival evropskog filma Palić završava večeras svečanom ceremonijom uručenja priznanja, žiri u tri selekcije saopštio je na današnjem susretu s medijima na Paliću ko su laureati ovogodišnje smotre.

Fipresci, žiri međunarodne kritike, doneo je odluku da nagradu dobije film „Rimini“ Ulriha Zajdla, uz obrazloženje da je u pitanju „jedinstvena vizija majstora evropske kinematografije, kao i glavnog junaka Ričija Brava, koji je roker u srcu, iako u filmu peva šlagere“, dok je specijalno priznanje otišla filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkog Sobčuka.

Žiri selekcije „Paralele i sudari“ odlučio je da ukrajinski film „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnog ponese glavno priznanja, jer govori o trenutnom sklopu okolnosti koji se dešavaju u Ukrajini, a iako je reč o mladom autoru, na njemu će, između ostalih, počivati temelji buduće kinematografije. Specijalno priznanje dobio je poljski film „Budale“ Tomaša Vasilevskog, zato što je posredi „jedno od najmodernijih evropskih ostvarenja“.

U ime žirija Glavnog takmičarskog programa Katarina Radivojević saopštila je su od deset filmova doneli odluku da laureat specijalnog priznanja bude ostvarenje „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuje, zbog „kreiranja nežnih trenutaka u svetu koji zahteva savrštenstvo uz nemoguće žrtve“.

Palićki toranj za najbolju režiju otišao je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkog Sobčuka, jer je na „majstorski način koreografisao priču o odnosu oca i sina, transformišući na sirov način uticaje savremenih migracija radne snage na porodicu.

Zlatni toranj za najbolji film pripao je ostvarenju „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua, zato što je posredi „složen i potresan prikaz pukotina u društvu izazvanih kapizalizmom i migracijama, prikauz prošlosti koji se uvek vraća da nas proganja i razdvaja umesto da nas veže“.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu za najbolji film dodeli rumunskom reditelju.

Nagrade će biti uručene večeras na Letnjoj pozornici.

Bonus video: Braća Limijer, tvorci prvih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar