Kineski festival svetla Novi Sad
Kineski festival svetla Novi Sad Foto:Bojan Đokić

Tradicionalna svetlosna čarolija i ove godine obasjaće Novi Sad i Beograd u okviru Kineskog festivala svetla od 31. januara do 13. februara kada u Limanski park i na Sava Promenadu ispred Galerije u Belgrade Waterfront-u stižu nove igre svetlosti koje je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donoseći duh tradicije i simbolike drevne Kine.

Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, najavio je da ove godine festival donosi još više radosti i više svetlosti, kao i brojne novine.

Kineski festival svetla
Kineski festival svetla Foto:Goran Srdanov

– Jedan od favorita posetilaca sigurno će biti muzičko-svetlosne interaktivne gazilice koje će posetioci moći da aktiviraju plešući po njima u Galeriji kod ulaza 5, a između ostalih, novinu u Beogradu predstavljaće i impozantna „Leptirova krila“ koja će biti pozicionirana na istom mestu. Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije – kaže Trkulja i dodaje:

Kineski festival svetla
Kineski festival svetla, Slobodan Trkulja KFS Foto:Đorđe Tomić

– I ove godine ćemo uz fantastične svetlosne instalacije dočekati kinesku Novu godinu u Beogradu i Novom Sadu i na taj način doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Raduje me što se tradicija nastavlja i što sve više ljudi privlači ova šarena postavka koja podseća na svet kineskih bajki. „Kineski festival svetla“ će i ovog puta biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima prošetate i na siguran i bezbedan način posetite svet kreativne igre svetla.

Kineski festival svetla će svečano biti otvoren 31. januara od 17 časova na Sava Promenadi spektakularnim vatrometom u organizaciji grada Beograda. Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

Kineski festival svetla
Kineski festival svetla Foto:Goran Srdanov

Festival se održava u organizaciji „Balkanopolis centra za modernu tradiciju“, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji.

Bonus video: Festival BITEF

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar