Foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia, Promo

Jedan od filmova koji je izazvao najveću pažnju na nedavno završenom Venecijanskom festivalu bio je "Poslednji duel" Ridlija Skota. Britanski reditelj se tačno 44 godine nakon što je snimio prvi dugometražni film "Dvoboj do istrebljenja" vratio temi s početka svoje karijere na velikom platnu.

U „Poslednjem duelu“ junaci Ridlija Skota ponovo su isukli mačeve i započeli dvoboj.

Scena iz filma Poslednji duel Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Film će „zaigrati“ u srpskim bioskopima 14. oktobra, a scene mačevanja u Ridlijevom ostvarenju ponukale su „Gardijan“ da se priseti najuspešnijih „borbenih“ sekvenci kroz istoriju filma.

Evo 20 najboljih u izboru britanskog dnevnika:

20. Konor Maklaud protiv Kurgana u „Gorštaku“ (1986)

Inspirisan upravo prvencem reditelja Ridlija Skota „Dvoboj do istrebljenja“ Gregori Vajden napisao je scenario o ljudima koji imaju poseban dar od Boga.

Naime, oni imaju sposobnost da postanu besmrtni. I tu kreće „krvavi meč“ u kojem jedni drugima uz pomoć velikih mačeva pokušavaju da odseku glave.

Nekadašnji olimpijski pobednik, mačevalac Bob Anderson osmislio je duel između Kristofera Lambera, koji igra Meklauda i zlog Klensija Brauna u ulozi Kurgana uz rečenicu koja je ušla u anale:

„Na kraju, može biti samo jedan!“

19. Ogami Ito protiv Retsuda u filmu „Usamljeni vuk i mladunče: Mač osvete“ (1972)

Od manga stripova napravljen je čitav serijal filmova, njih šest. I u svima njima pregršt je scena mačevanja. Ali, iz prvog naslova ovog serijala izdvaja se 50. po redu smaknuće mačem. Jer, u toj sceni samuraj Ito, koga igra Tomisaburo Vakajama, sa sve odojčetom na leđima, koristi odsjaj svetlosti kako bi njegov protivnik obnevideo.

18. Pahuljica protiv Meseca u „Heroju“ (2002)

Sve bitke u filmu „Heroj“ Žanga Jimua, koji je publici poznat i po „Kući letećih bodeža“, odlične su pokazne vežbe u tome kako ih treba dočarati na velikom platnu, uz vatromet boja. Ali, dok prirodom kovitla jesenje lišće Magi Čeng, kao Pahuljica smireno se suprotstavlja Mesecu u „najlepšem“ od svih duela, koji možda nije praktičan za one laike koji tragaju za uputstvom kako mačevati.

17. Duk de Never protiv Lagardera u „Lagarderovoj osveti“ (1997)

Već na početku ostvarenja Duk, koga igra Vinsent Perez, pokušava da demonstrira svoje mačevalačke tajne u bici sa glavnim njunakom, koga tumači Danijel Otej. Sukob dva plemića oko vlasti u filmu Filipa de Broke kulminira brojnim ubistvima… Neustrašivi mačevalac Lagarder pokušava da spasi devojčicu, ćerku svog prijatelja i jedinu preživelu naslednicu kneževske loze i ogromnog bogatstva…

16. Gabrijel Fero protiv Armanda de Hubera u „Dvoboju do istrebljenja“ (1977)

Dugometražni filmski prvenac Ridlija Skota, za čiji je scenario inspiracija bila kratka priča „Duel“ Džozefa Konrada, dobio je nagradu za najbolji debi film na Kanskom festivalu. Iako je u filmu toliko duela, možda je najduhovitiji onaj u kome se Armand, koga igra Kit Karadin, okreće u stranu kako bi kinuo, a njegov protivnik, koga tumači Harvi Kajtel uzvikuje: „La!“ Inače, za sve borbene scene u filmu koreografiju je uradio Vilijam Hobs, kome je to već bilo 12 ostvarenje u kome „režira“ duele.

15. Li Mu Baj protiv Jen u „Pritajenom tigru, skrivenom zmaju“ (2000)

Borilački film Anga Lija zapravo je izuzetna ljubavna priča, suprotstavljena onoj o izdaji i žudnji za moći. Jun-Fat Čou glumi legendarnog učitelja borilačkih veština, Li Mu Baja, koji predaje svoj mač, Zelenu sudbinu, devojci s kojom je proveo jednu noć, Ju Šu Lijen, da ga odnese lokalnom gradonačelniku. Ali kad neko ukrade mač, sumnja pada na Džejd Foks, okorelu razbojnicu koja se predstavlja kao sluškinja Jen Ju. Jedan od ključnih detalja filma jeste onaj u kome Baj među bambusima sa potezima koji se protive gravitaciji „očitava lekciju“.

14. Robin Hud protiv šerifa od Notingema u „Robinu i Marijani“ (1976)

Nakon Krstaškog rata, Robin Hud (Šon Koneri) vraća se u Šervudsku šumu, gde ga čeka stara banda. Ali, kada ludi kralj Džon naredi starom Robinovom neprijatelju, šerifu iz Notingema, da smakne plemstvo iz sela, Hud kreće u novu borbu, a cilj mu je da staru ljubav Marijanu (Odri Hepbern) spasi iz manastira u kom je zatočena…I romansa između već ostarelog Huda i Marijane u drugom je planu u odnosu na njegovo ukrštanje mačeva sa vremešnim šerifom koga igra Robert Šo.

13. Lei Li protiv Lunga u filmu „Novi jednoruki mačevalac“ (1971)

Borilački spektakl treći je deo poznate franšize, koju su proslavili „Jednoruki mačevalac“ i „Povratak jednorukog mačevaoca“. I dok prva dva nastavka spadaju među najbolja ostvarenja honkonškog akcionog filma, u trećem već ostareli učitelj mačevanja Lung ljubomoran je na mladog majstora Lei Lija, i rešen je da ga ukloni. Naivni Li upada u zamku i pristaje na duel, a gubitnik je „u obavezi“ da sam sebi odreže ruku.

Gubi duel i jednoruk zariče se da više nikada neće uzeti mač u ruke. Ali…

12. Andre Moro protiv markiza de Majnesa u „Skaramušu“ (1952)

Nakon poročnog života i ubistva mačem njegovog prijatelja revolucionara Andre Moro se najboljem majstoru mačevanja u Francuskoj, koji je smaknuo njegovog druga, zaklinje na osvetu. Iako se daje u beg i pridružuje putujućoj pozorišnoj trupi, preuzimajući usput identitet klovna Skaramuša, ne zaboravlja na zakletvu. I počinje da uči mačevanje kod velikog majstora Dutrevala. Moro, koga igra Stjuart Grejndžer, kostimiran kao da je izašao iz komedije del arte, izlazi na crtu markizu, koga tumači Mel Ferer. I u prepunoj sali kreće obračun pun uzbuđenja koje je osmislio Fred Kavens.

11. Zatoiči protiv Hatorija Genosukea u filmu „Zatoiči“ (2003)

U Japanu pre gotovo dva veka Zatoiči je slepi lutalica koji zarađuje za život kockanjem i pružanjem maserskih usluga. I možda izgleda neugledno, ali krije jednu tajnu. Naime, on je majstor mačevalačke veštine, i obdaren je kao munja brzim pokretima sečiva i udarcima… Ne samo što je napisao scenario i režirao „Zatoiči“ već Takeši Kitano igra naslovnu rolu. I, pred njim je sjajni samuraj Hatori Genosuke, koga igra Tadanobu Asano. Možda je Zatoiči slep, ali je vrhunski majstor mačevanja i svojim potezima iznenađuje protivnika…

10. Injigo Montoja protiv grofa Rugena u filmu „Princeza nevesta“ (1987)

„Moje ime je Injigo Montoja. Ubio si moga oca. Pripremi se da umreš“ – ove reči izgovara Mendi Patinkin pre nego što krene u jednu od najbolje režiranih filmskih osveta.

Uspeva da savlada čoveka sa šest ruku, Rugena koga igra maltene neprepoznatljivi Kristofer Gest, u borbi koju je na veliko platno doneo reditelj Rob Rajner.

9. Beri Lindon protiv lorda Lada u filmu „Beri Lindon“ (1975)

Stenli Kjubrik u ovom ostvarenju donosi storiju o irskom oportunisti i skorojeviću Beriju Lindonu koji na putovanju upoznaje englesku plemkinju. Nije mu dugo trebalo ni da je oženi i da se uspne na društvenoj lestvici, pa čak dobije i titulu lorda. I tu počinju problemi. Iako se „oruđe“ koje se koristi u silnim duelima u filmu uglavnom svodi na pištolje, ipak je bitka između Rajana O`Nila koji igra glavnu ulogu i Stivena Berkofa, kao lorda Lada zahvaljujući savršenom svetlu i fotografiji postala klasik.

8. Kijuzo protiv Velikog samuraja u „Sedam samuraja“ (1954)

Film Akire Kurosave prati priču samuraja Kambeja (Takaši Šimura), koji prerušen u monaha pokušava da spasi kidnapovanu farmerovu kći i okuplja oko sebe još dvojicu samuraja kako bi odbranio selo od bandita.

„Kako bezosećajno“, kaže Kambei dok gleda duel svog štićenika Kijuza protiv Velikog samuraja i dodaje:

„Ali, očigledno je šta će se desiti“.

Iako je agresor pun besa, nije ni prineti mastoru mačevanja Seidžiju Mijagučiju, koji tumači ulogu samuraja Kijuza. Jer, dovoljan je samo jedan njegov savršeni potez. A kuriozitet jeste da Mijaguči nikada pre snimanja ovog filma nije bio u kontaktu sa mačevima.

7. Don Diego Vega protiv kapetana Paskala u filmu „Zoro“ (1940)

Jedan od najpoznatijih mačevalaca u Holivudu pred kraj tridesetih godina 20. veka bio je Bejzil Retboun, i u svakom filmu koji je podrazumevao borbu obavezno bi igrao negativca. I taj zlikovac u tumačenju Retbouna, gotovo po pravilu, na kraju je morao da izgubi. I on tako spretan priznao je jednom da je Tajron Pauer, koji je igrao Vegu, odnosno Zoroa bio najspretniji čovek s mačem s kojim se susreo ispred kamera. „Tajron bi mogao da satera u ćošak Erola Flina“. A njihov izvanredni duel u filmu „Zorou“ osmislio je čuveni mačevalac Fred Kavens.

6. Hanširo protiv Hikukura u „Harakiriju“ (1962)

Film s početka šezdesetih godina 20. veka doživeo je svoju novu ekranizaciju 2011. No, po oceni kritičara rimejk nije ni prineti originalu Masakija Kobajašija, naročito ako se uzme u obzir upečatljiva scena duela koja se odigrava na groblju. Film se zapravo ne može svesti na mačevalačku akciju, jer je prevashodno zajedljiva kritika institucionalne hipokrizije. A crno-bela boja ostvarenja i katana, japanski dvostruki mač u punom sjaju, kao i neustrašivi Tacuja Nakadai filmske scene borbe svrstavaju u klasike.

5. Dartanjan protiv Rošfora u filmu „Četiri musketara“ (1974)

Jedna od najpoznatijih ekranizacija istoimenog romana Aleksandra Dime jeste ona u režiji Ričarda Lestera. A finalni duel između glavnog junaka filma, koga igra Majkl Jork, besnog i skrhanog od bola zbog ubistva njegove voljene, i ljutog mu protivnika Rošfora koga igra Kristofer Li toliko dugo traje… Kamera ih prati dok, boreći se, ulaze u crkvu uz nevericu opatica, i dok posustaju od iscrpljujuće bitke…

4. Zlatna lastavica protiv Tigra sa licem od žada u filmu „Pij sa mnom“ (1966)

Reditelj King Hu film smešta u doba dinastije Ming, i ne samo što je napravio jedan od najznačajnijih ostvarenja nekdašnje honkonške kinematografije, već je načinio prekretnicu gde glavni akcioni junak nije muškarac, već dama. Čeng Pej-Pej igra Zlatnu lastavicu, ženu majstora borilačkih veština koju guverner angažuje da izbavi njegovog sina iz „naručja“ razbojničke bande. Lastvica se naravno za taj poduhvat prerušava u muškarca, a sve svoje bitke bije maltene plešući…

3. Robin Hud protiv Gaja Gizborna u „Avanturama Robina Huda“ (1938)

Kralj Ričard Lavljeg Srca je zarobljen na povratku iz Krstaškog rata, a njegov mlađi brat, princ Džon, ne želi da plati otkupninu, nego planira, uz podršku Gaja od Gizborna, šerifa iz Notingema i svojih drugih pristalica da preuzme vlast. Ali, tu je da im stane na put Robin Hud, koga igra Erol Flin. U filmu Majkla Kurtisa i Vilijama Keglija Gaja igra Bejzil Retboun. Možda je srednjevekovni okršaj mačevima izgledao drugačije, no ovaj, tako dobro „začinjen“, jedan je od najboljih duela u istoriji kinematografije.

2. Sandžuro protiv Hanbeja u filmu „Sandžuro“ (1962)

Još jedan od filmova Akire Kurosave koji duele dočaravaju naizgled minimalistički, a zapravo krajnje uzbuđujuće. U jednoj od scena Toširo Mifune i Tasuja Nakadai bulje jedan u drugoga toliko dugo da se čini kao da to traje satima da bi onda „stvar“ bila okončana jednim rotirajućim potezom koje ljubitelji mačevanja iznova i iznova analiziraju.

1. Rob Roj protiv Arčibalda Kaningema u filmu „Rob Roj“ (1995)

Radnja filma Majka-Kejtona Džounsa „Rob Roj“ prati sudbinu škotskog narodnog heroja Roberta Roja Mekgregora i njegovu borbu protiv pohlepnih plemića i zemljoposednika s početka 18. veka. Pokušavajući da obrani čast porodice i potlačenih meštana Rob, koga igra Lajam Nison izlazi na crtu Arčibaldu Kaningemu, aristokrati koga tumači Tim Rot. I dok je Kaningem vešt mačevalac, sa vrhunskom opremom, „neuki“ Roj ima samo sablju sa širojim lukom. Ali, časni „novajlija“ je taj koji odnosi pobedu u epskom duelu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar