dodele stipendija mladim umetnicima BDP
Dodela stipendija BDP: Jug Radivojević, Boda Ninković, Mina Nenadović, Luka Grbić i Stanislava Staša Nikolić. Foto:Promo/BDP/Dragana Udovičić

Fondacija Beogradskog dramskog pozorišta, koja je osnovana 2019. godine, sa precizno definisanim ciljem a to je da unapredi repertoarsku politiku i podstiče razvoj savremene pozorište umetnosti, dodelila je tri stipendije Luki Grbiću, Mini Nenadović i Stanislavi Staši Nikolić, mladim glumcima već prepoznatog dara.

– Ova stipendija je značajna i za mene, ali i za našu školu i profesiju. Mislim da decenijama unazad nijedno pozorište nije davalo stipendije što je nekada bilo praksa. Nadam se da smo samo prvi od još mnogo studenta koji će moći da računaju na tako nešto – rekao je za Nova.rs Luka Grbić povodom ovog priznanja i dodao da to mnogo znači u ovom poslu koje je puno nesigrnosti, gde mnnogi žive od danas do sutra.

Lepo je imati nešto, kako kaže, našta možeš da se osloniš, posebno mu je važna sa pozorištem.

– Ne samo kao nužno negde smo stigli, nego kao polazna tačka da se ide dalje. Raditi sa dobrim rediteljima i kolegama, u dobroj atmosferi, to je ono zbog čega mi je ova stipendija značajna. Ne zbog finansija već kao zalog za budućnost.

dodele stipendija mladim umetnicima BDP Luka Grbic i Slobodan Boda Ninkovic
Luka Grbić i Slobodan Boda Ninković, Dodela stipendija BDP Foto:Promo/BDP/Dragana Udovičić

Luka je student treće godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti, sa prosečnom ocenom 9,5, u klasi profesora Srđana Кaranovića. Glumom je počeo da se bavi u Umetničkoj radionici Tijane Кesić, kao sedmogodišnjak. Кao polaznik te radionice igrao je u više predstava, bio je voditelj “Glumijade”, prvog međunarodnog festivala dečje dramske igre. Prvu filmsku ulogu zabeležio je u ostvarenju Miloša Avramovića, “Južni vetar” iz 2018, a za tu ulogu nagrađen je kao najbolji debitant na 53. Festivalu “Filmski susreti” u Nišu. Paralelno sa završnom godinom Prve beogradske gimnazije, upisao je studije na FDU. Član je Mense. U BDP debitovao je je nedavno u predstavi “Divlje meso”, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića.

Predstava Divlje meso
Luka Grbić u predstavi „Divlje meso“. Foto: Dragana Udovičić

Mina Nenadović je Lukina koleginica sa glase. Ostvarila je do sad čak 12 zapaženih uloga u filmovima, TV serijama, kao i u pozorišnim predstavama u Pozorištu “Boško Buha” i Teatru “Vuk” i uprkos profesionalnom angažmanu, ostvarila je prosečnu ocenu 9.

– Toliko sam srećna da rečima ne mogu da opišem šta mi se dešava u glavi i stomaku. Čak ni da opišem koliko sam zahvalna BDP-u na ovakvoj prilici i ukazanom poverenju i nadam se i verujem da ćemo uspeti da im se svi zahvalimo kroz dobre rezltate, kako na fakultetu tako i u pozorištu – rekla je za naš portal Mina i naglasila da je za nju ova stipendija potvrda truda i kvalitetnog rada.

dodele stipendija mladim umetnicima BDP Luka Grbic Anja Alac
Mina Nenadović, Luka Grbić i Stanislava Staša Nikolić: .Dodela stipendija BDP Foto:Promo/BDP/Dragana Udovičić

Otkrila nam je da je očekuju poslovi na novim filmovima i serijama, ali da se najviše raduje tome šta će joj BDP doneti i nada se da će uskoro zaigrati na sceni ovog teatra.

Stanislava Staša Nikolić je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Marije Milenković, i sada je polaznik master studija. Glumu je upisala sa 17 godina i bila prva na listi kandidata koji su primljeni. Dobitnica je tri nagrade: „Mate Milošević“ za glumu, „Branimir Đorđević“ za dikciju, a izabrana je za studenta generacije. U BDP igra u predstavi “Idealan muž” Oskara Vajlda, u režiji Predraga Štrpca.

– Iskreno sam počastvovana i uzbuđena i radujem se budućoj saradnji sa, po mom mišljenju, vodećom pozorišnom kućom u regionu. Ovo je veliki podstrek i potvrda za dosadašnji trud i rad a moji planovi su da nastavim sa usavršavanjem jer mislim da glumac celoga života mora da radi na sebi. Naravno, i da se radujem i uživam u projektima koji me čekaju – rekla nam je Staša.

dodele stipendija mladim umetnicima BDP Jug Radivojevic Anja Alac
Jug Radivojević i Stanislava Staša Nikolić: Dodela stipendija BDP Foto:Promo/BDP/Dragana Udovičić

Stipendiranje ovih mladih umetnika, kako su istakli u Beogradskom dramskom pozorištu, svakako je najupečatljivija podrška koja može biti data nekome na početku uvek neizvesnog i burnog “života u umetnosti”.

Na svečanoj dodeli mladi glumci su rekli šta za njih znači gluma.

– To je najlepši posao na svetu i ne bih mogla sebe da zamislim u bilo kom drugom poslu – izjavila je Mina Nenadović, a Luka Grbić je dodao da je najsrećniji kada se bavi ovim poslom i da ne bi nikada mogao da se bavi nečim drugim.

Staša Nikolić smatra da možda mladi mogu glumom kao umetnošću da ulepšaju ovaj svet.

Stipendije im je uručio upravnik BDP Jug Radivojević, a glumac Slobodan Boda Ninković, koji je vodio ceremoniju dodele, poručio je mladim kolegama da je najvažnije da traju i istraju u maratonu koji se zove gluma, a da je teatar – bazična umetnost.

dodele stipendija mladim umetnicima BDP
Dodela stipendija BDP Foto:Promo/BDP/Dragana Udovičić

Planovi Fondacije BDP-a, zasnovani su na brojnim aktivnostima, ne podrazumevaju samo kreativno-umetnički, već i tehničko-tehnološki, marketinški i obrazovni razvoj primarno matičnog pozorišta, pa tako i kompletnog teatarskog okruženja. Među te aktivnosti ubrojano je i pomaganje u angažovanju svetskih imena pozorišne umetnosti, podsticaj prevođenja savremenog evropskog dramskog teksta, pomaganje u produkciji dokumentarnog, verbatim pozorišta i post-dramskog pozorišnog izraza, podrška realizaciji značajnih međunarodnih gostovanja BDP-a i razvoj i do-edukacija kadrova u oblasti projektnog menadžmenta i rukovođenja resursima pomaganje…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar