Foto: printscrin youtube

LP Duo, jedan od najneobičnijih i najuspešnijih klavirskih dueta na našim prostorima, predstaviće 6. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu album "Duality", delo autorske muzike komponovano za hibridni klavir.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović, klasično školovani muzičari, kao samostalni muzičari osvojili su više od 30 domaćih i svetskih nagrada, a LP Duo oformili su 2004. godine sa namerom da, kako kažu, „eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira, razvijajući uporedo i sasvim novi pristup u sviranju savremene muzike za klavir“. Sonju Lončar domaća publika zna i kao članicu originalne postave grupe „Jarboli“, a Andrija Pavlović nastupao je sa bendom „Ola Horhe“. Njihov izraz doveo ih je „negde između klasične i popularne muzike“ ili, kako je to navedeno u najavi za
njihov nastup u Karnegi holu 2014. godine, do spoja „elegancije klasike, džezerske slobode i snage rokenrola“.

Svirali su širom Evrope, u SAD i Singapuru, a nedavno su se vratili sa svog drugog koncerta u Južnoj Koreji, gde su predstavili „Duality“, album objavljen protekle jeseni za srpsku filijalu etikete „Universal music“.
– Pre Beograda, album smo uspešno promovisali u Južnoj Koreji, na najvećem festivalu klasične muzike „Music In Pyeong Chang“, pre toga u Parizu (na festivalu Week-end in the East), Tokiju, novosadskoj Sinagogi, Salcburgu i Splitu – navode Sonja i Andrija.
Koncert na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu od 20 sati biće prilika i da beogradska publika uživo čuje album „Duality“, prvo kompletno autorsko delo LP dua, sa šest njihovih kompozicija za posebno konstruisan instrument, hibridni klavir i zvuk koji spaja akustične klavire i sintisajzere. Taj instrument pokazao im najboljim za istraživanje ne samo odnosa akustike i elektronike, nego i dualiteta crno-belo, digitalno-analogno, muško-žensko…