Izložba "Ljubav prema domovini" u UK Stari grad, Foto:Promo

Izložba "Ljubav prema domovini" grupe autora biće otvorena sutra u 20 sati, u Ustanovi kulture Stari grad, najavila je ta ustanova.

„Ljubav prema domovini“ ima za cilj, kako je navedeno u najavi, da odgovori na pitanja: Kako savremeni umetnici u svom radu definišu pojam domovine? Da li se taj odnos promenio u odnosu na ranije definicije i shvatanje ljubavi prema domovini? Da li je danas domovina u eteričnom centru drugačijeg i kakvog stanja ljubavi?

U vremenu kada se teži ka brisanju granica među državama i stvaranju slobodnog kretanja ljudi kroz Evropu, menja se i odnos prema domovini, osećaj pripadnosti jednoj, određenoj grupi ljudi, ističe se u najavi izložbe i postavlja pitanje da li se i ljubav prema domovini promenila u skladu sa svim ovim promenama koje se odigravaju oko nas.

Grupa od 30 autora, vizuelnih umetnika, pokušaće da odgovori i da svoj lični komentar na postavljena pitanja.

Izložba je zamišljena kao skup različitih autora, kako generacijski, tako i stilski, i kao šarenolik spektar tehnika – od klasičnog crteža i slike, preko kolaža, dvodimenzionalnih radova, skulptura do digitalnih medija u kojima svako od učesnika izložbe ponaosob iznosi svoj stav na zadatu temu, objašnjavaju organizatori.

Ideja je da se ne kritikuje, ne dovodi u pitanje, već samo sublimira kako svako od autora, kada se postavi tema ljubavi prema domovini, reaguje.

Sama sintagma otvara, naglašavaju u UK Stari grad, čitav spektar mogućnosti i načina za tumačenje i reagovanje, predstavljanjem stanja svesti u savremenom dobu: Da li se, kada se kaže ljubav prema domovini, misli na određenu teritoriju, granice, jezik, nasleđe, zastavu, pasoš, nostalgiju ili nešto drugo?

Kroz ovu izložbu moći će da se vidi jedan presek trenutne svesti o ljubavi prema domovini, koju svaki pojedinac drugačije razume, doživljava i prezentuje.

Na izložbi će svoje radove predstaviti: Gabriela Vasić, Srđan Veljović, Vuk Vučković, Ivana Dragutinović, Ivana Jakšić, Jelena Jelača,  Branimir Karanović, Dragana Knežević, Vladimir Lalić, Jelena Manić, Đile Marković, Maja Milovanović, Nebojša Milošević, Vladimir Mojsilović, Miško Pavlović, Aleksandar Pantić, Vojislav Radovanović, Simonida Rajčević, Natalija Simeonović, Milorad Stajčić, Uroš Stojiljković, Miloš Filipović, Nikola Džafo, Vladislav Šćepanović…

Vladimir Mojisilović će na otvaranju izvesti performans „Za Domovinu spremni“, u okviru koga će, kako kaže, „otkriti sliku ‘Pudle i venecijanski lavovi na glasoviru’, poslati poruku ljubavi i istinskog patriotizma publici i održati revijalni boks meč sa Šoksom, pesnikom, proleterom i radnikom gradske čistoće“.

Autor izložbe je Katarina Stanković Bjegović, koordinator Danijela Rančić, a otvoriće je istoričar Dejan Ristić.

Postavka se može pogledati do 30. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare