Izložba "Hvala Raši Todosijeviću", Foto: Promo

Izložba "Hvala Raši Todosijeviću-zahvalna Srbija", koju čine radovi nastali u periodu od kraja sedemdesetih do 2019. godine, biće otvorena 20. juna, u 21h, u bioskopu "Balkan", najavljeno je iz Fondacije "Saša Marčeta."

Centralnu poziciju u svečanoj sali nekadašnjeg bioskopa „Balkan“ zauzimaće rad „Balkanski banket“ – svastika formirana od 17 kafanskih stolova prekrivenih crnim stolnjacima, sa ostacima kuvanog pasulja, hleba i piva.

„Nakon večere sa zvanicama, uz muziku i piće, ostaci hrane dobijaju svoju svrhu kao deo izložbene postavke, koju prate akvareli kao priprema za grafike ‘Fuxus Pianino’, video i foto zapisi rada ‘Was its kunst Marinela Koželj?’, i kao centralni motiv, koji nije izložen, ali je promovisan na koricama kataloga i kroz tekst Stevana Vukovića – Marinela Koželj, supruga umetnika, izdvojena na fotografiji sa izložbe ‘Drangularijum’ u SKC-u, iz 1971. godine“, navedeno je u saopštenju.

Izložba „Hvala Raši Todosijeviću – Zahvalna Srbija“, Foto: Promo

Direktorka Fondacije „Saša Marčeta“ Ksenija Samardžija kaže da se „izmeštanjem dela Raše Todosijevića iz zaštićene zone integriteta institucije muzeja u privatno-javni izložbeni prostor, otvara osetljivo polje (ne)prihvatanja i mogućeg, željenog kritičkog suda javnosti i publike“.

„To je planirani efekat, očekivana reakcija na radove koji su afirmisani i pre više od 40 godina, a koji danas podjednako izazivaju i provokativno deluju. Nastajali iz urbane, gradske pozicije umetnika kao odgovor na sve što ga okružuje i dotiče, u specifičnostima vremena u kom živimo, dobijaju novo potvrđivanje“, ističe Samardžija i podseća da je retrospektivna izložba Raše Todosijevića bila u Muzeju savremene umetnosti 2002. godine.

„Fuxus Pianino“, Foto: Promo

Izložba „Hvala Raši Todosijeviću-zahvalna Srbija“ biće otvorena do 10. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar