Sjecas li se Dolly Bell, Slavko Štimac i Ljiljana Blagojević. Foto: Jugoslovenska kinoteka

Prosto da poželite da budete u takvoj ekipi predvođenoj takvim rediteljom. Paju Vuisića su svi voleli, kaže Ljiljana Blagojević.

Ona je gostovala u emisiji N1 „Dan uživo“ povodom dobijanja nagrade „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbijese za izuzetan doprinos umetnosti glume na filmu i njemu sličnim medijima.

Istakla je da se oseća odlično povodom priznanja jer su ona dobrodošla kada ste mladi, kao dokaz da ste izabrali pravu profesiju.

Ljiljana Blagojević Foto: Ivan Dinić/Nova S

„I kada ste u mojim, zrelim godinama – kao dokaz da ste još uvek poželjni i da vas još uvek primećuju, naročito kada se radi o takvoj nagradi kao što je ‘Pavle Vuisić’“.

Glumica je podsetila da je svoju prvu veliku ulogu na filmu odigrala sa Pajom Vuisićem u kultnom filmu „Sjećaš li se Doli Bel“, kao i da je prvu ulogu u seriji takođe odigrala sa njim .

„To je serija ‘Vojnici’. Bila je to svojevrsna škola glume u svakom pogledu i nikada neću to zaboraviti. Tada nisu postojali monitori, a sećam se kada smo snimali seriju da me je pozvao i rekao ‘Vidi Ljiljana, da ti kažem nešto, ako valja ton, valja i slika. Preslušaš ton sa magnetoskopa i ako valja ton, znači da je dobra i slika’. Bio je genijalan, poseban, veliki umetnik, veliki čovek, jednostavan, izuzetno obrazovan i mislim da se takvi retko rađaju“.

Imala je sreću, nastavila je, da u filmu „Sjećaš li se Doli Bel“ igra sa briljantnim imenima iz sveta glume, poput Vuisića, Slobodana Aligrudića, Mire Banjac, Slavka Štimca.

„Prosto da poželite da budete u takvoj ekipi predvođenoj takvim rediteljem. Ove godine je 40 godina od snimanja tog kultnog filma. Paju Vuisića su svi voleli, ne postoji čovek koji ga nije voleo i ne postoji čovek koji može da kaže bilo šta što nije u superlativu. Presrećna sam što je u mojoj biografiji sada i ta nagrada, koja je dragocena i za moju karijeru i za mene kao glumicu i pedagoga“, naglasila je Ljiljana Blagojević.

O projektima na kojima trenutno radi, rekla je da ide na Sarajevski festival, gde će biti održana promocija dve serije koje je snimala prošle godine, od kojih jednu sme da pomene, a drugu još uvek ne.

„Jedna je ‘Kljun’, fantastična i posle mnogo vremena sam dobila ulogu kod mladih reditelja Jelene Gavrilović i Uroša Tomića. Oni su pre ovoga režirali seriju ‘Grupa’. Spremam se takođe da snimam novu seriju Radoša Bajića, koja se bavi našim istorijskim trenutkom o spašavanju savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu i to će biti jako zanimljivo. Projekat se snima dve godine, ja sam na redu tek sledeće”.

Što se tiče pozorišta, najavila je turneju sa predstavom „Vasa Železnova” po delu Maksima Gorkog, gde igra naslovnu ulogu, na festivalu u Rusiji.

Ljiljana Blagojević i Petar Božović u predstavi „Vasa Železnova“, Foto:Narodno pozorište/Željko Jovanović

„To će biti dragoceno da kod njih odigram nešto što je njihovo i da vidimo kako će se podudariti naša shvatanja iste drame“, objasnila je.

A na pitanje da li postoji neka uloga o kojoj još uvek sanja, odgovorila je da smatra da svaka uloga nađe svoga glumca i da se ne bavi time šta bih želela.

„Više se bavim time da prepoznam ono što mi se nudi. Mnogo sam uloga odbila u životu i moja teza je, što stalno ponavljam i svojim studentima, da se karijera ne pravi samo na odigranim, već i na odbijenim ulogama. Pre neki dan sam uzela da popišem koliko sam uloga u životu odbila i veći je broj odbijenih nego odigranih uloga. Verujem da onome kome trebam, on će me naći“.

Ljiljana Blagojević smatra i da se film i pozorište, za razliku od serija, bore da prežive ovu situaciju s pandemijom koja je protiv njih, naročito pozorišta.

„Verujem da je pozorište, koje je pobedilo u vreme kuge i mnogih nedaća sa kojima se sretalo, spremno da pobedi i ovu nedaću. Ako nema pozorišta, nema ni čovečanstva. Ako verujemo da će opstati čovečanstvo, onda ćemo prevazići i ovaj zaista veliki problem. Umetnost je nešto što je ljubav, što nudi lepotu. Umetnost mora da bude pošteđena straha, a pandemija je sve suprotno od toga. Evo ja nudim da pomoću umetnosti preživimo ovo teško vreme, da se oslobodimo i da zajedno isplivamo iz ovog problema u kome se nalazi čovečanstvo“, zaključila je Blagojević.

Po tradiciji, Nagrada „Pavle Vuisić“ biće dodeljena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti” u Nišu koji počinju 21. avgusta. Priznanje se sastoji od plakete sa likom Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku.

Ljiljana Blagojević je više od četiri decenije na filmskom platnu i kroz brojne uloge obeležila je kinematografiju na ovim prostorima. Do sada snimila više od 50 filmova. Debitovala je 1978. godine epizodnom ulogom u filmu “Boško Buha” reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel” (1981). Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada Žanka Stokić, Sergej Bondarčuk, Carica Teodora, Nagrada Joakim Vujić, Zlatni beočug i Zlatna antena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar