Foto: Promo

Promocija knjige "Kvintni krug" Lidije Ćirić biće održana 4. novembra u Galeriji gradske opštine Vračar, sa početkom od 19 sati, saopštila je izdavačka kuća "Magnus".

Na predstavljanju knjige, pored autorke Lidije Ćirić, govoriće Ana Stišović i Dragana Bošković, dok će odlomke čitati glumica Svetlana Lazarević Sretenović.

Ova knjiga, kako je zapisala Stišovićeva, jeste „komedija sa pevanjem na ivici pucanja, precizna i sublimna slika ovog doba“, uz zaključak da je u pitanju „surova, snažna, otrežnjujuća priča“. I napomenu: „Za one, koji još uvek umeju da čitaju“.

Po uzoru na najbolju srpsku komediografsku tradiciju, na liniji Nušića, Lidija Ćirić čitaocima donosi priču o intrigantnim likovima, kao što su estradna zvezda Koni, njen muž Kole, menadžer Faki, dadilja, kao i novinarka Nensi ili koreograf Voks, ali kroz te „trendsetere“ autorka, kako je naveo Milivoje Mlađenović u predgovori, zapravo upućuje duhovit, a jezgrovit komentar naše političke, društvene i kulturne svakodnevice.

Ćirićeva prikazuje ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću, beleži Dragana Bošković, dodajući:

„U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica – dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije – koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa. Ono čemu autorka ostaje dosledna je njen smeo i sočan izraz koji je svakako funkcionalno u saglasju sa retorikom likova, ali i njihovih artikulacionih (ne)sposobnosti. No, ono što je trajno u svakom delu ove spisateljice je priča o porodici – degradacija društva nastaje onda kada se uništi porodica i sve njene blagodetne vrednosti“.

Lidija Ćirić je multimedijalna srpska spisateljica, iza koje su roman „Rekvijem za jedan dan“, zbirka priča „Bez ‘Dragi moji’“, knjiga pesama „Kabanica za suze“ i poetski manifest „Prava Beograđanka“. Članica je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.

Bonus video:

Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar